Muavvizeteyn ne demektir

Muavvizeteyn ne demektir
Muavvizeteyn ne demektir, Muavvizeteyn sureleri olarak bilinen sureler hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İki koruyucu demektir. Bundan maksat, Kur'ân'ın Felak ve Nâs sûreleridir. Kur'ân'ın son üç suresi olan İhlas, Felak ve Nâs sûrelerine ise muavvizât (koruyucular) denir. İhlas sûresi, Allah'ı anlatmaktadır. Felak ve Nâs sûrelerinde ise; yaratıkların, karanlık gecelerin, büyücülerin, haset edenlerin, insanların göğüslerine kötü düşünceler fısıldayan cin ve insan vesvesecilerinin şerrinden insanların ilahı, meliki ve Rabbi olan Allah'a sığınılması tavsiye edilmektedir.

Peygamberimiz (a.s.), sahabeden Abdullah ibn Hubeyb’e, "Akşam ve sabah olunca İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini üçer kere oku, onlar her şeye karşı sana yeter." buyurmuş (Tirmizî, Deavat, 117) Sahabeden Ukbe b. Amir, Hz. Peygamber (s.a.s.), bana her namazın arkasından Felak ve Nâs surelerini okumamı emretti” demiştir. (Tirmizî, Fedâilü'l-Kur'ân, 12; Ebu Dâvûd, Salât, 361)

Yatmadan önce okunacak dua

Peygamberimizin eşi Hz. Ayşe (r.a.) diyor ki: “Hz. Peygamber (s.a.s), her gece yatağa girdiği zaman iki elinin avucunu bir araya getirir, sonra ellerinin içine üfler ve kul hü vallâhü ahad, kul eûzü bi rabb’il felakı ve kul eûzü bi rabbi’n-nasi surelerini okur, sonra elleriyle elini, yüzünü ve vücudunun ulaşabildiği yerlerini mesh eder ve bunu üç defa yapardı.” (Ebu Dâvûd, Edeb, 107)

“Kul hüvellâhü ahad suresi, Kur’ân’ın üçte birine denktir.” (Tirmizî, Fedâilü'l-Kur'ân, 11) Peygamberimiz (s.a.s), ashabına, “Sizden biriniz her gece Kur’ân’ın üçte birini okumaktan aciz olur mu? Buyurmuş, bu, onlara zor gelmiş ve ey Allah’ın Resûlü! Hangimizin buna gücü yeter? Demişlerdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s), Kul hu vallâhü ahad Allahü’s-samed, Kur’ân’ın üçte biridir” buyurmuştur.” (Buharî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13)

Muavvizeteyn Surelerinin Faziletleri

  • Bu iki sûre devamlı okunursa cin ve şeytan kişiye zarar veremez, sihir, büyü tesir etmez. Mü’min her türlü zararlı ve şerli şeylerden korunmak için bu iki sûreyi okumalıdır.
  • İhlas dahil Kur’an’ın bu son üç sûresi ile Allah’a sığınan kimse birincisiyle şirk ve benzeri şeylerden, ikinci ve üçüncü sûrelerle de bütün varlıklardan ve insanlardan gelebilecek maddi ve manevi kötülüklerden korunmuş olur. İşte bunun için Kur’an bu dua sûreleriyle son bulmuş. Cenab-ı Allah tarafından insanlığa en emin sığınma yolu gösterilmiştir.
  • Her kim Cuma namazından sonra Sure-i İhlas ve Muavvizeteyn’leri yedişer defa okursa, diğer Cuma’ya kadar Cenab-ı Allah’ın muhafazası altındadır.
  • Sabah ve akşamları Sure-i İhlas ve Muavvizeteyn’leri üçer defa oku,bunlar senden bütün belaları, afatları, sıkıntıları, kederleri ve senin istemediğin şeyleri giderir.”
  • Bir kimse geceleyin Muavvizeteyn’i okursa bütün eşya:”Ey Allah’ım, onu şerrimizden koru,derler.”
  • İki sureyi çokça okuyun,onlarla Allah Teala sizi dar-i ahirette faydalandıracaktır. Muavvizeteyn kabri nurlandırır,şeytanı reddeder,sevapları ve dereceleri arttırır,mizanda ağır gelir ve sahibini cennete götürür” buyurmuşlardır.
  • Felâk suresini çok okuyan kimseye Cenab-ı Hak, kolay yollardan rızık nasip eder. İnsanların hasedinden, her türlü şer ve kötülüklerden muhafaza eder.
  • Nâs Suresi’ni devamlı okumayı alışkanlık haline getiren kimse, daima sıhhat ve âfiyette olur. Nazara karşı okunursa, şifâ bulur.
  • Son nefesini vermekte olan kimse için bu sure okunursa, ruhu bedenden rahatça ayrılır. Yatağa girerken okuyan kimse, cin ve şeytan şerrinden kurtulur. Vesvesesiz, korkusuz rahat bir uyku uyur.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.