Müfettiş ne iş yapar

Müfettiş ne iş yapar
Kanun, tüzük, yönetmelik gibi talimatları incelemeye meraklıysanız vearaştırma, inceleme, soruşturma gibi süreçleri yürütebileceğinizi düşünüyorsanız incelemenizi önereceğimiz bir meslek.

Müfettiş, bağlı olduğu kurumun yürüttüğü iş ve işlemleri inceleyen ve denetleyen, gerektiğinde ilgililer hakkında soruşturma yapan ve ulaştığı sonuçları rapora dönüştürerek kurumun en üst amirine Teftiş Kurulu Başkanlığı aracılığı ile ileten kişidir. Müfettişlik mesleğine müfettiş yardımcısı olarak başlanır.

Müfettiş;

• Merkez ve taşra birimlerinin bütün iş ve işlemlerinin, personelin görevleriyle ilgili hâl ve hareketlerinin kanun, tüzük, yönetmelik, genelge ve talimatlara göre uygulanıp uygulanmadığını teftiş programına göre inceler ve denetler,
• Merkez ve taşra birimlerinin personeli hakkında, görev emri gereğince soruşturma yapar,
• İşlerin daha verimli bir şekilde yürütülmesi ve memurların çalışmalarından daha çok faydalanılması için alınması gerekli tedbirleri belirler,
• Teftiş sırasında tespit ettiği her türlü yolsuzluk veya soruşturma açılması gereken konularda kendiliğinden soruşturma başlatır,
• İlgililer hakkında yetkili makamın onayı üzerine soruşturmaya başlar, iş ilişkisinde bulunan diğer resmi ve özel iş yerleriyle ilgili evrak, dosya ve belgelerin doğruluğunu inceler, ihtiyaç duyulması hâlinde soruşturmayla ilgili bilirkişilerden görüş alır.
• Her teftiş, inceleme ve soruşturma sonucunda eleştiri, düşünce ve önerilerini gerekçeleriyle rapora kaydeder ve Teftiş Kurulu Başkanlığına verir.

Bu mesleği yapacak kişilerin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, sözel ve sayısal yeteneği yüksek, derinliğine araştırma ve inceleme yapabilen, analitik düşünebilen, her türlü iklim ve koşullarda görev yapabilecek ve seyahat engeli olmayan, objektif, temsil yeteneğine sahip, gizlilik prensibine bağlı ve güvenilir kişiler olması gerekir. Müfettişler genel olarak kapalı büro ortamında çalışırlar. Ancak gerekli olduğunda seyahat ederler, görev mahalleri dışında uzun süre kalabilirler.

Müfettişlik bir kariyer mesleği olup, müfettiş yardımcısı olarak göreve başlarlar ve yardımcılık süresince hizmet-içi eğitim programlarına katılırlar. Müfettişlik esas olarak deneyimli müfettişlerin yanında çalışılarak öğrenilir.

Mesleğe girebilmek için genellikle üniversitelerin hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Müfettişler, bakanlıklar, mahalli idareler, KİT’ler gibi kamu kurumları ile özel kurum ve kuruluşlarda, özel ve kamu bankalarında görev yaparlar. Müfettişin çalışma alanı son yıllarda gittikçe yaygınlaşmaktadır ve aranan eleman olma durumundaki yerlerini gelecekte de koruyacakları tahmin edilmektedir.

Benzer Meslekler;

  • Kontrolör,
  • Baş Kontrolör Hesap Uzmanı,
  • Baş Hesap U zmanı

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 3359.13
Meslek Adı : Müfettiş Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : İş Ve İdare İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Düzenleyici Devlet İle İlgili Alanlardaki Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları M. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış Düzenleyici Devlet İle İlgili Alanlardaki Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

2
1
1
3
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.