Mürşid ve veli kelimelerinin anlamları

Mürşid ve veli kelimelerinin anlamları
Mürşid, veli kelimelerinin anlamları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mürşit, Tasavvufta tabi olunan kâmil insan örneği. İslam tasavvuf ekollerinin hemen hemen tamamında müritlerini terbiye eden Kur'an-ı Kerim ve Sünneti Seniyyeye ait ölçüleri hayata geçirerek bu ölçüleri nefsinde bizzat yaşayan ve bağlılarını Dinin esasları, Dini hayat, Tevhit, Marifetullah, konusunda terbiye ederek

Velî, “türbe ve hırka sahibi olan” demek değildir. “Dervişlik olaydı tâc ile hırka, Biz dahî alırdık otuza-kırka.” diyen Yunus bu husûsu ne güzel ifâde etmiştir. “Velî” kelimesi, Kur’ân-ı Kerîm’de dost, yardımcı, taraftar, hâkim, vâli, yönetici ve sırdaş anlamında kullanılır. “Velî” 24, “evliyâ” 62 defa olmak üzere diğer türevleriyle birlikte Kur’an’da 232 âyette geçmektedir. Bu durum konunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. “Velâyet”, “velî” ve “mevlâ” kelimeleri âyetlerde hemen hemen aynı manâlara kullanılmış ve velâyetle uzak ve yakın ilişkili kavramlara özellikle dikkat çekilmiştir.

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazılarımızı da okudular

1. Tasavvuf kavramını daha önce duydunuz mu yazımızı okumak için tıklayınız
2. Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli hakkında araştırma yazımızı okumak için tıklayınız
3. Musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamlarını sözlükten bulunuz yazımızı okumak için tıklayınız

1
1
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.