Müslümanlar Habeşistan’a ve Medine’ye niçin hicret etmişler

Müslümanlar Habeşistan’a ve Medine’ye niçin hicret etmişler
Müslümanlar Habeşistan’a ve Medine’ye niçin hicret etmişlerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Burada asıl soru, niçin başka bir ülkeye değil de Habeşistan olduğudur. Aslında Muhammedî davetinin tarihini “cebrî” okuma bu sorgulamayı, soruşturmayı göz ardı etmektedir. Zira bu sorunun cevabı âşikardır: Hz. Peygamber “ilahi olarak gönderilmiştir”. Ancak pozitivist okumayla cebrî anlayış yerini tarihî olayların satır arasını okumaya terk etmiştir.

Habeşistan, Arap yarımadasının içindeki ve haricindeki ülkelerle kıyaslandığı zaman tek seçenek olmasa da en doğru seçenekti.

Öncelikle hicretin Habeşistan, Sasani ya da Bizans nüfuzu altındaki bir bölge dışında Arap yarımadasının herhangi bir bölgesine gerçekleşmesi güvenilir değildi. Çünkü bu bölgedeki aile, kabile ve devletlerin ilâf anlaşmaları dolayısıyla Kureyş ile irtibatları vardı. Dolayısıyla Mekke liderlerinin düşmanlıklarına kapılarını açmaları menfaatlerine olmazdı. Öte yandan şayet Kureyşliler hicret edenlerin kendilerine teslim edilmesini talep ederse, onların bu talebi hemen karşılık bulacaktı.

Mekke’de yer alan İslam düşmanı müşrikler Hz. Muhammed (s.a.s) ve ilk Müslümanlara büyük zulüm, işkence ve zorbalıklar yapmışlardır. Bundan dolayı artık Mekke’de İslam dini yaşanamaz ve yaygınlaşamayacak bir hale gelmiştir. Medineli Müslümanların daveti üzerine Yüce Allah (c.c)’nin de izniyle Mekke’de yer alan Müslümanlar ve Hz. Muhammed Medine’ye göç etmek zorunda kalmıştır.

2238
2415
751
340
643
298
673
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.