Mustafa Kemal’in, halkı Millî Mücadele’ye yönlendirmek ve ulusal egemenliği gerçekleştirmek amacıyla yaptığı çalışmalar

Mustafa Kemal’in, halkı Millî Mücadele’ye yönlendirmek ve ulusal egemenliği gerçekleştirmek amacıyla yaptığı çalışmalar
Mustafa Kemal’in, halkı Millî Mücadele’ye yönlendirmek ve ulusal egemenliği gerçekleştirmek amacıyla yaptığı çalışmalar hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mustafa Kemal'in, halkı Milli Mücadele'ye yönlendirmek ve ulusal egemenliği gerçekleştirmek amacıyla yaptığı çalışmalar:

  • 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıktı.
  • 28 Mayıs 1919 Havza Genelgesi
  • 22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi
  • 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi
  • 4-11 Eylül 1919 Sivas Kongresi
  • 20-22 Ekim Amasya görüşmeleri

Milli mücadele Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsuna çıkması ile başlamıştır. Halk kendi imkanları ile Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde mücadeleye başlamıştır.
Halka cesaret vererek pes etmemeleri konusunda ikna etmiş bunu da yaptığı genelge ve toplantısı ile sağlamıştır.

Havza genelgesi yayınlayarak İzmir'in işgali protesto edilerek tüm bölgelere telgraflar çekilerek haber etmişlerdir. Bu genelgede milli cemiyetlerin kurulması ön görülmüştür. Bu sayede milli bilinçlenme güçlendirilmiştir.

Amasya genelgesi ile ülkedeki gelişmeler ele alınarak ülkenin her tarafına gönderilmek üzere genelge hazırlanmıştır. Kurtuluş savaşı resmen başlamıştır.

Erzurum kongrelerinin düzenlenmesi ile altı ilde vilayetler kurmak isteyen ermeni devletine engel olmak için kararlar alınmıştır. Vatan bir bütündür, parçalanamaz denilmiştir.

Balıkesir kongresinde sıkı bir çalışma başlatılarak askerlik zorunlu kılınmıştır. Direnişin idare edilmesi için bir merkez kurulacaktır. Anadolu'da birlik ve beraberlik sağlanarak güçler birleşmiştir.

Son olarak Sivas kongresi düzenlenmiş çeşitli kararlar alınmıştır. Halkı temsil edecek ve milli mücadeleye yön verecek bir temsil heyeti oluşturulmuştur.
1. TBMM açılması ve düzenli ordunun kurulması ile ulusal egemenlik sağlanmıştır. Halkın azmi sayesinde savaşı Türk milleti kazanmıştır.

Mustafa Kemal, Milli Mücadele'nin örgütlenme aşamasında ne gibi güçlüklerle karşılaşmıştır? Karşılaştığı bu güçlüklere hangi çözüm yollarını bulmuştur?
Mustafa Kemal, Milli Mücadele'nin örgütlenme aşamasında karşılaştığı en büyük güçlük İstanbul Hükümetidir. İstanbul hükümeti milli mücadele döneminde Atatürk'ün çalışmalarına mani olup önüne engel koymaya çalışıyordu. Çünkü İstanbul hükümeti işgallere karşı sessiz kalıyordu. Bu girişime karşı direniş gösteren Mustafa Kemal Atatürk'e ve milli mücadeleye desten veren herkesi idamla cezalandıracaktı. Bu süreçte işgaller devam ediyordu ardından isyanlar başlıyor gönüllü birlikler zor hale getiriyordu.

Karşılaştığı güçlüklere karşı, iç ayaklanmayı bastırmak için Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nu çıkarmıştır. Bu kanun ile Büyük Millet Meclisine saldırıda bulunanlar vatan haini sayılarak idam ile cezalandırılacaklar. Bunun için mahkemelerin kurulması gerekiyor. İstiklal Mahkemelerinin kurulması ile isyan edenler, hainlik yapanlar iç karışlığa sebep olanlar kısacası zarar verenler İstiklal Mahkemesinde yargılanarak cezalandırılmaları sağlanacaktır. Bir çok zorluklara çözüm yolu bularak Milli mücadeleyi zaferle sonuçlandırmıştır.

472
152
436
266
106
104
188
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.