Namazın farz olmasının şartları nelerdir

Namazın farz olmasının şartları nelerdir
Namazın farz olmasının şartları nelerdir, Namazın kişiye farz olmasının şartları nelerdir, Namaz ibadetinin farz olması için gereken şartlar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir insana namazın farz olmasının şartları şunlardır:

1. Müslüman Olmak:

Namaz müslüman olan erkek ve kadın herkese farzdır. Küfür ehline namaz kılmak farz değildir. Çünkü onlar dünya ve âhirette İslâmî hükümlerin ayrıntısından (fürû’) sorumlu değildir. Onun âhiretteki cezası küfrünün karşılığıdır. Çoğunluğa göre ise küfür ehli, dinin fürûu ile de muhataptır. Âhirette bundan ötürü azap görecektir.

2. Ergenlik Çağına Girmiş Olmak:

Henüz ergenlik çağına ulaşmamış bulunan çocuklara namaz farz değildir. Çünkü Allah’ın Elçisi şöyle buyurmuştur: “Üç kişiden sorumluluk kaldırılmıştır: İyileşinceye kadar akıl hastasından, uyanıncaya kadar uykuda bulunandan, ergenlik çağına girinceye kadar çocuktan.” Ancak namaza alıştırmak için yedi yaşından itibaren erkek veya kız çocuklarına namaz kılmaları emredilir.

3. Akıllı Olmak:

Akıl İslâmî yükümlülüklerin dayanağıdır. Bu yüzden Hanbelîler dışında çoğunluk fakihlere göre, akıl hastasına namaz farz değildir. “Akıl hastasından, iyileşinceye kadar sorumluluğun kaldırıldığını” bildiren hadis bunun delilidir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.