Norm Fazlalığı Konusunda Sık Sorulan Sorulara Yanıtlar

Norm Fazlalığı Konusunda Sık Sorulan Sorulara Yanıtlar
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Danışmanı AES Manisa İl Temsilcisi Murat Güler 'Norm Fazlalığı' konusunda sık sorulan soruları yanıtladı.

SORU: Eş durumu atamalarında ya da norm fazlası olarak re’sen yer değiştirmelerde mesafe olayı var mı ?( 90km gibi)
Yanıt: 90 km vb tüm veriler aslında şehir efsanesidir. Bu konudaki işleyiş: Milli Eğitim Müdürlükleri öğretmenin özrünü dikkate alarak mümkün olduğunca yakına atama yapmaya çalışır ama bu yakınlık bazen 200 km yi bile bulabilmektedir.

SORU: 2012 de ilk atama yoluyla öğretmen olarak atandım. Ama norm fazlası oldum okulumda il içi ve il dışı atamalara başvuru yaptırılmadım. Durumum ne olacak?
     Yanıt: Stajyerliğiniz kalkmadığı için tercihte bulunamadınız. Bundan sonra eylül ayında yapılacak norm güncellemelerinden sonra tercihlerinizde dikkate alınarak yeriniz değiştirilecek, tercihte bulunmaz iseniz RE’SEN yeriniz değişecek.

SORU: Sayın hocam ben eş özründen geçen yıl A ilçesine atandım. Şimdi yine eş durumuna başvuracağım fakat evim B ilçesinde eşimin işyeri C ilçesinde ben neye göre tercih yapacağım?
Yanıt: Öğretmenlerden eşi; b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A ve 4/B maddesi kapsamında çalışanlar, eşlerinin görev yaptığı yere, yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir. Bu madde gereğince eşinizin görev yaptığı yeri tercih edebileceksiniz.

SORU: Aday öğretmen norm fazlası yapılabilir mi?
Yanıt: Bu konu ile ilgili tek net bilgi norm kadro yönetmeliğinin 20. maddesidir. Bu maddede bazı istisnalar getirilmiş olmakla birlikte, aday öğretmenler bu istisnai gruplar içinde gösterilmemiştir. Bu sebeple norm fazlası olarak aday öğretmenlerinde yeri değiştirilebilir.

SORU: Ben özür durumu ile geldim geldikten sonra daha 1 ay geçmesine rağmen norm fazlası ilan edildim. Şimdi de çevre ilçelere gönderilme tehdidi ile karşı karşıyayım ne yapmalıyım?
Yanıt: Özür grubu veya başka bir atama türü ile gelmenize bakılmaksızın norm fazlası konumda olup kadronuz çok farklı ilçelere verilebilir.14/09/2011 de yayınlanan KHK dan önce eş durumu ataması ile gelmişseniz dava açarak yasal hakkınızı arayabilirsiniz.Ama bu tarihten sonra yer değiştirdiyseniz yasal açıdan da bir hak talep etmeniz fayda sağlamayabilir.

SORU: Norm fazlası öğretmenlerin il içi tayin yapması istendi aksi halde re'sen atanacak denildi. Tayin isteyip çıkmayan öğretmenler de sonuçta yine norm fazlası olacak onlar da re'sen atanacak yani tayin isteyen ve istemeyenin ne farkı kaldı?
Yanıt: Hocam bundan sonraki norm güncellemelerinden sonra da illerde branşlara göre açık olan kurumlar yayınlanacak. Ve norm fazlalarından bu kurumlardan tercihte bulunmaları istenecek.(Bu kurumların çoğu o ilin kenar ilçelerinin uzak belde ya da köylerinden oluşacak).Tercihte bulunan kötünün iyisi dediğimiz olayı yaşayacaklar. Tercihte bulunmayanlar ise kötünün kötüsü diyebileceğimiz kurumlara RE’SEN atanacaklar. Fark bu sadece.

SORU: Geçen sene ağustosta eş özrüyle geldim ilçe emrine atandım, şimdi tayin istemem gerektiğini söylüyorlar... İlçe emrindeki norm fazlası mıdır, mecburen tayin istemek zorunda mıdır?
Yanıt: 2011 yılında eş özrü atamalarında İLÇE EMRİNE atanan öğretmenler atandıkları ilçe sınırları içerisinde bir kuruma verilmeleri gerekirken pek çok ilde özrünün bulunduğu ilçeden farklı ilçelere re sen atandılar.14/09/2011 de yayınlanan KHK, MEB için dayanak teşkil etmekte. Pek çok arkadaşımız bu konu ile ilgili dava açmış durumdadır. Sonuç olarak MEB sizin durumunuzdaki öğretmenleri re’sen atayabilmektedir.

SORU: Eş durumu özrü olan (il emri yok) ve eşiyle birlikte merkezde çalışan bir öğretmen re’sen başka bir ilçeye veya belediye sınırları dışına atanabilir mi?
          Yanıt: EVET re’sen atanabilir. Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 41. maddesi buna imkân tanıyor.

SORU: Ben de norm fazlasıyım ilde kendi bölümümde açık yok, beni yakın branşlara re’sen görevlendirebilirler mi veya kadromu verebilirler mi?
Yanıt: Başka branşlara görevlendirme yapılacağını sanmıyorum ama kadronuz tercihleriniz alınarak ve sonrasında re’sen e varan bir süreçle boş bir kadroya verilecektir.

SORU: Okulda aynı branştan 4 öğretmen var ve hepsi 16 saat derse giriyor, yani maaş karşılıklarını dolduruyorlar. Bunlardan en düşük hizmet puanlı olan norm fazlası denilip re’sen atanabilir mi?
Yanıt: Re’sen atama hemen yapılmayacak. Öncelikle branşınızda açık olan tüm kurumlar sizlere duyurulacak ondan sonra sizlerden tercih yapmanız istenecek. Tercih yapıp atanırsanız sorun kalmıyor tercih yapmaz ve ya tercihlerinize atanamaz iseniz bu durumda RE’ SEN atamalar yapılacak.

SORU: Ben branş (fen) öğretmeniyim. Okulumuzda iki fenciyiz ben kıdemli ve yüksek puanlıyım. Norm 1e düştüğünde birimiz gidecek. İkimiz de gitmek istiyorsak ya da ikimizde gitmek istemiyorsak nasıl olacak?
Yanıt: Hocam bu ne yazık ki sizin tercihinize bırakılmış bir şey değil. Eğer bir kişi norm fazlası olacaksa kimin puanı düşükse o norm fazlası olur ve o gider.

SORU: Norm fazlası olarak 2012 yılı başında re’sen kadrom başka bir okula verildi ama il içi ve il dışı atamalarında tercihte bulunamadım neden?
Yanıt: Tercihte bulunabilmeniz için o il sınırları içinde 15 Eylül itibari ile 3 yılı doldurmanız gereklidir. Bu şartı yerine getirmediyseniz tercihte bulunamazsınız.

SORU: Hizmet puanı eşit iki öğretmenden hangisinin norm kadro dışında kalacağını belirlemek için; Mebbis kayıtlarına göre; göreve başlama tarihine mi bakılır? Yoksa öğretmenliğe esas hizmet süresine mi bakılır?
Yanıt: Öğretmenlikteki hizmet süresine bakılır.

SORU: Acaba norm fazlası öğretmenler için tercih listesi 40 bin öğretmen atamasından öncemi sonra mı yapılacak?
Yanıt: EVET. İlk atamalar tamamlanacak. İl içi ve il dışı atamalar tamamlanacak. Özür grubu atamaları tamamlanacak. Emekli olmak isteyenlerin işlemleri tamamlanacak. Eylül ayında norm güncellemesi yapılacak Ve ondan sonra norm fazlası öğretmenlerin bir kadro ile ilişkilendirilme süreci başlayacak.

SORU: Tamam en son re’sen atamalar olacak ama atanacak bir yer olmayacak gibi duruyor. Mersin’de 900 norm fazlası var. Re’sen bile olsa yer yok ki. Nasıl olacak sizce?
Yanıt: Aslında şuan pek dillendirilmeyen bir konu var. İl dışı atamalar. Evet, atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 41. maddesi il dışına re’sen atamaya imkân veriyor. Sanırım başka bir çözüm bulamazlarsa bu maddeyi uygulayacaklar.

SORU: Hocam, ilçemizdeki 2 okuldan biri ilkokul, diğeri ortaokul oldu. Ortaokuldan bize gelen öğretmenlerle 2 norm fazlası oluştu. Ortaokuldan gelen öğretmenler mi norm fazlası olacak yoksa puana mı bakılacak?
Yanıt: Ortaokuldan gelenler norm fazlası olur diye bir kural yok. Kurala göre tüm öğretmenler hizmet puanına göre sıralanacak ve düşük hizmet puanına sahip olanlar norm fazlası olacak.

SORU: Okulumdan norm fazlası olacak öğretmenler var. Ben kendi isteğimle norm fazlası olabilir miyim?

Yanıt: Hayır kendi isteğinizle norm fazlası olamazsınız.

SORU: Norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme süreci nasıl ve ne zaman yapılacak?

Yanıt: Norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme süreci;

1-Tüm atamalar sonlandırılacak ( il içi, il dışı, özür grubu ve il atamalar )
2-Emekli olacakların iş ve işlemleri tamamlanacak
3-Eylül ayında norm güncellemeleri yapılacak
4-Branşlara göre norm fazlası olan öğretmenler belirlenecek
5-Branşlara göre il bazında açık olan kurumlar norm fazlası öğretmenlere duyurulacak.
6-Norm fazlası öğretmenlerden tercih yapmaları istenecek.
7-Tercihlerine atanamayan ve ya hiç tercih yapmayanlar il içinde RE’SEN yer değiştirilecek.
8-Fazlalıklar il içinde çözümlenemez ise il dışına re sen atamalar yapılabilecek (yeni bir çözüm bulunamaz ise atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 41. maddesi buna imkân tanımakta )

Murat GÜLER
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkan Danışmanı
AES Manisa İl Temsilcisi

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.