Noter ne iş yapar

Noter ne iş yapar
Bireylerin haklarını hukuken güvenceye alan ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini sağlayan noterlik mesleğini aşağıda inceleyebilirsiniz

Noter, bireylerin haklarını güvenceye almak ve bu yolla anlaşmazlıkların önlenmesini veya hakça çözülmesini sağlamak için hukuk belgelerini düzenleyen ve onaylayan kişidir.

Noter;

• Yapılması kanunla başka bir makam, merci veya şahsa verilmemiş olan her nevi hukuki işlemi düzenler,
• Kanunlarda resmi olarak yapmaları emredilen ve mercileri belirtilmemiş olan bütün hukuki işlemleri Noterlik Kanunu hükümlerine göre yapar
• Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapar,
• Alım-satım sözleşmesi yapar,
• Kanunlara uygun olarak hazırlanıp getirilen evrağın üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylar,
• Protesto, ihbarname ve ihtarname gönderir,
• Kanunen tescili gereken işlemleri tescil eder.

Bu mesleği yapacak kişilerin, yorum yapabilme ve değerlendirme niteliğine sahip, sorumluluk duygusu yüksek, dikkatli, yasal değişiklikleri izleyebilen, insanlarla iletişim kurmayı ve onlara yardım etmeyi seven kişiler olması gerekir. Noterler görevlerini genellikle kapalı ortamlarda yerine getirirler. Noter huzurunda yapılacak çekilişlerde veya kuralarda daha değişik ortamlarda bulunmaları gerekebilir. Noterlik dairelerinde günlük çalışma saatleri o yerdeki diğer resmi dairelerle aynıdır. Ancak, vasiyetname tanzim ve tasdiki veya gecikmesinde zarar görülecekse tatil günlerinde ve iş günlerinin tatil saatlerinde noterlik işlemleri yapabilirler.

Mesleğin eğitimi Hukuk Fakültelerinde verilmektedir. Noter yetiştiren ayrı bir okul bulunmamaktadır. Noterlik stajını başarıyla tamamlayanlar Noterlik Belgesi alırlar.

Asliye ve sulh hukuk mahkemelerinin bulunduğu her yerde, bu mahkemelerin yargı çerçevesindeki işlerini görmeye yetkili olmak üzere Adalet Bakanlığınca bir noterlik kurulur. Bir bölgede, birden çok noterlik de açılabilir.

Benzer Meslekler;

  • Hakim
  • Savcı
  • Avukat
Meslek Bilgileri
 
Meslek Kodu : 2619.02
Meslek Adı : Noter
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Hukuk, Sosyal Ve Kültür İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Hukuk İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış Hukuk İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans 

Etiketler :
1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.