Obezitenin engellenmesi için nasıl beslenilmeli, neler yapılm alıdır

Obezitenin engellenmesi için nasıl beslenilmeli, neler yapılm alıdır
Obezitenin engellenmesi için nasıl beslenilmeli, neler yapılm alıdır bu konuda sizlere kısa bilkgiler vereceğiz.

Soru: Karbonhidrat ağırlıklı beslenildiğinde hidroliz sonucu oluşan monosakkaritlerin fazlası yağa dönüştürülür. Bu durum vücut kitle indeksinin yükselmesine neden olduğundan insanda obezite gelişir. Obezitenin engellenmesi için nasıl beslenilmeli, neler yapılm alıdır.

Cevap: Obezitenin engellenmesi için ihtiyaç duyulan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller yeterli miktarda ve düzenli olarak vücuda alınmalıdır. Tüm bunları içeren günlük menüler oluşturulmalıdır. Et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, baklagiller, tahıllar, kuru yemiş, taze sebze ve meyve düzenli tüketilmelidir . Günlük 8-10 bardak su içilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek ve içecekler aşırı tüketilmemeli, düzenli spor yapılmalıdır.

Obezite ile mücadele ederken ilk önce beslenme alışkanlıklarınızı ve hayat tarzını değiştirmeniz gerekir. Giderek yaygınlaşan obezite, kişilerin yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde azaltmaktadır. Ancak aldığınız şu önlemlerle obeziteden uzak durabilirsiniz:

  • Düzenli fiziksel aktiviteye başlayarak hareketsiz yaşamdan kurtulun
  • Uzman kontrolünde diyet yaparak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin
  • Fast food tarzı beslenmeden uzak durun
  • Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin
  • Hazır gıdalar yerine ev yapımı ürünler tercih edin
  • Yemeklerinizde hayvansal yağlar yerine zeytinyağı kullanın
  • Peynir ve yoğurdun az yağlı olanlarını tercih edin
  • Kırmızı eti yağsız, tavuğu derisiz tüketin
  • Düzenli olarak balık yiyin ancak yağda kızarmış olanlardan uzak durun
  • Su ve şekeriz içecekleri tercih ederek meyve suları, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun

Obezite tedavisinde kullanılmaya başlanan yeni ilaçlar fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte beden kitle indeksi çok yüksekse veya obeziteye eşlik eden ciddi hastalıklar varsa kişiye özel belirlenecek cerrahi yöntemler de fayda sağlamaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.