Öğrenim ücretlerinde KDV yüzde 10’a yükseldi

Öğrenim ücretlerinde KDV yüzde 10’a yükseldi
Eğitimciler yıllardır öğrenim ücretlerindeki yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini talep ederken, bu oran yüzde 10’a yükseldi. Bu durumda velilerin öğrenim ücretleri için ödeyeceği KDV miktarı yüzde 2 oranında artmış oldu.

Ayrıca yemek ve servis ücretlerinden alınan KDV oranı da yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı. Peki karar ne zaman uygulamaya geçecek? Kararda “Bu karar yayımını izleyen üçüncü gün yürürlüğe girer” diyor. Bu ibarede işgünü diye bir bölüm yer almadığına göre uygulama ise 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak demektir.

Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20'ye çıkarıldı. Öğretim ücretleri başta olmak üzere bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a yükseltildi.

Öğrenim ücretlerindeki KDV artışı yalnızca özel okulları kapsamıyor, aynı zamanda vakıf üniversiteleri ile yükseköğretim kurumlarını da kapsıyor.

Eğitimciler KDV oranının yüzde 8’den, yüzde 10’a çıkarılmasıyla yüzde 2’lik KDV artışının özel öğretim sektörünün verdiği eğitim, yemek ve servis hizmetlerine de yansıyacağını ifade ediyor.

Bu arada yine kararda sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde de KDV oranının 8’den yüzde 20’ye çıkartıldığını vurgulayan özel öğretim kurumları temsilcileri eğitim kurumlarında sıklıkla kullanılan temizlik malzemelerinde de giderlerin daha da yükseleceğini dile getirdi.

Bu düzenlemeye göre 2023-2024 öğrenim ücretini peşin ödeyenler KDV’yi yüzde 8’den ödemiş olacak. Ama henüz kayıt olmayanlar ve hafta sonu da işin içine girdiğine göre otamatik olarak 10 Temmuz Pazartesi gününe ve sonrasına kayıt yaptıranlar için ise KDV oranı yüzde 10 olacak.

Bu arada hem Türk hem özel okullarda birinci kayıt dönemi bitti ama ikinci önkayıt-kesin kayıt dönemi ise 10 Temmuz’da başlıyor. Bu tarihten itibaren bir okula yerleşen, kayıt olan velilerin ödeyeceği KDV miktarı yüzde 10 olacak. 6 Temmuz tarihli karar, 7 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandığı için uygulama da 10 Temmuz'da başlıyor.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.