Ökaryot hücrelerde DNA moleküllerinin özel proteinlere sarılmış olması, hücreye ne gibi faydalar sağlar

Ökaryot hücrelerde DNA moleküllerinin özel proteinlere sarılmış olması, hücreye ne gibi faydalar sağlar
Ökaryot hücrelerde DNA moleküllerinin özel proteinlere sarılmış olması, hücreye ne gibi faydalar sağlar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz

Canlılar hücrelerden meydana gelmektedir. Hücreler çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından meydana gelmektedir. Hücrelerin çekirdek yapılarında genetik materyaller bulunmaktadır. Hücreler çekirdekli ve çekirdeksiz olarak ikiye ayrılır. Çekirdekli hücrelere ökaryot hücreler, çekirdeksiz hücrelere prokaryot hücreler denmektedir.

Ökaryot hücrelerde DNA molekülü çift katmanlı bir şekilde sarılıdır. Bu DNA’nın korunması içindir. DNA’nın özel proteinlerle sarılı olması da canlılık faaliyetlerinin denetim ve yönetim altında olmasını kolaylaştırır. Genetik materyallerin korunması ve faaliyetlerinin devam edebilmesi için protein yapılarıyla sarılı olması protein yapılarına bağlıdır. proteinler hücrede canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlar.

Hücre, canlının yapı taşıdır. Bu kapsamda her canlı, bir veya daha fazla hücreden meydana gelmektedir. Hücrelerin bir araya gelmesi süreci basamaklar halinde canlılar meydana gelene dek devam etmektedir.

Hücrenin yapısı kapsamında hücreler prokaryot ve ökaryot olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kapsamda prokaryot hücreler aynı zamanda basit, ökaryot hücreler ise gelişmiş hücreler olarak isimlendirilmektedir.

Ökaryot hücreler, prokaryot olanlara göre daha büyük, gelişmiş hücrelerdir. Çift katlı zarla çevrili bir çekirdek ve zarlı organellere sahiptirler. Kalıtsal materyalleri ise çekirdek içerisinde bulunmaktadır. Bitki, mantar, hayvan ve protistalar ökaryot yapılı hücrelere sahiptirler.

Ökaryot yapılı hücrelerde çekirdek içerisinde bulunan DNA yapısı özel proteinler ile sarılı haldedir. Bu genetik materyale ise kromatin adı verilmektedir. Bu doğrultuda çekirdekte bulunan genetik materyal bölünme sürecinde eşlenerek yoğunlaşmakta ve kromozom halini almaktadır.

36
179
12
15
18
30
141
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.