Oksijenli solunumda oksijensiz solunuma göre enerji veriminin daha fazla olmasının sebebi nedir

Oksijenli solunumda oksijensiz solunuma göre enerji veriminin daha fazla olmasının sebebi nedir
Oksijenli solunumda oksijensiz solunuma göre enerji veriminin daha fazla olmasının sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Oksijensiz solunumda oksijenli solunuma göre daha az enerji üretildiği doğrudur. Hücresel solunum enerji üretmek için yapılır. Glikoz molekülündeki kimyasal enerji bir dizi reaksiyonla açığa çıkarılır. Ancak oksijensiz solunumda glikoz tamamen parçalanmaz. 3 karbonlu pirüvata kadar parçalanır. Bu nedenle enerji verimi düşüktür.

Canlılar iki çeşit solunum yapar:

  • Oksijenli Solunum
  • Oksijensiz Solunum

Bu iki solunum çeşidinin başlangıcı aynıdır. Glikoliz evresi olarak bildiğimiz bir evreden sonra solunum oksijenli ve oksijensiz olarak ikiye ayrılır. Solunum oksijen kullanılarak devam ederse bu oksijenli solunumdur. Oksijen kullanılmadan devam ederse bu oksijensiz solunumdur.

Glikoliz, glikozun veya glikoza benzeyen başka bir şekerin pirüvat dediğimiz parçalara ayrılmasıdır. Pirüvattan sonra zaten solunum yukarıda bahsettiğimiz gibi ikiye ayrılır. Glikoliz evresinde substrat düzeyinde fosforilasyonla 4 ATP üretilir. Glikolizin aktivasyonu için ise 2 ATP harcanır. Yani glikolizden net kazanç 4 - 2 = 2 ATP'dir.

Eğer oksijensiz solunum olursa, pirüvat etil alkol veya laktik asite kadar parçalanır. Fakat bu olay sırasında ATP üretimi veya tüketimi olmaz. Eğer oksijenli solunum olursa, pirüvat işlenerek mitokondriye girer ve krebs döngüsüne katılır. Krebs döngüsünde substrat düzeyinde fosforilasyonla 2 ATP üretilir.  Krebs döngüsünde oluşan NADH + H+ ve FADH2'de bulunan protonlar (H+) elektron taşıma sistemine aktarılır. Ve elektron taşıma sisteminde oksidatif fosforilasyonla 28 ATP üretilir.

Oksijensiz solunumda; glikoliz evresinde substrat düzeyinde fosforilasyonla 4 ATP üretilir ve aktivasyon için 2 ATP harcanır. Net kazanç 2 ATP'dir.

Oksijenli solunumda; glikoliz evresinde substrat düzeyinde fosforilasyonla 4 ATP üretilir ve aktivasyon için 2 ATP harcanır. Krebs döngüsünde substrat düzeyinde fosforilasyonla 2 ATP üretilir. Elektron taşıma sisteminde oksidatif fosforilasyonla 28 ATP üretilir. Net kazanç 32 ATP'dir. Yani, oksijenli solunumun elektron taşıma sistemi evresinde OKSİDATİF FOSFORİLASYON yapıldığı için fazla ATP üretilir.

3
4
9
2
5
4
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.