Oksijensiz kalan bir hücrenin şişmesinin sebebi

Oksijensiz kalan bir hücrenin şişmesinin sebebi
Oksijensiz kalan bir hücrenin şişmesinin sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hücre, canlılık faaliyetlerinin gerçekleştiği en küçük birimdir. Hücrede organeller bulunur. Canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesi organellerin düzgün çalışmasına bağlıdır. Organeller düzgün çalışırsa hücrede canlı kalır. Oksijen ve enerji hücrelerin canlılığın devam etmesini sağlar.

Hücrede enerji üretilir. ATP sentezi mitokondride gerçekleşir. Bu olmaz oksijensiz solunum başlar. Enerji üretiminin uzun süre olmaması hücrenin şişmesine ve patlamasına neden olur. Nefesin tutulmasında, oksijensiz solunum devreye girer. Bunun fazla olması hücrelerin şişip patlamasına neden olur. Hücreler şişince patlar ve ölür. İşe yaramaz hale gelir. ATP sentezi gerçekleşmezse oksijenli solunum da zora girer. Oksijensiz solunumda da ATP harcanır.

Hücre, canlının yapı taşı olarak ifade edilmektedir. Bu kapsamda hücreler organizasyon kapsamında bir araya gelerek daha kapsamlı hücresel dokuları meydana getirmektedir. Bu süreç kapsamında ise canlı organizma meydana gelmektedir.

Hücreler, belirli özellikler doğrultusunda birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Bu açıdan hücre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki ana tiptedir. Bu ayrım başlıca basit ve gelişmiş hücre olmak üzere yapılmaktadır.

Hücre içerisinde görev yapmakta olan belirli kısımlar bulunmaktadır. Bu kısımlarda hücre adına yaşamsal faaliyetler yürütülmektedir. Bunlara organel adı verilmektedir. Mitokondri, ribozom, lizozom, bu organellerden bazılarıdır.

Metinde hücrenin oksijensiz kalma durumuna dikkat çekilmektedir.

Bu durumda,

  • Hücre içerisinde çalışan enerjiye bağımlı sodyum taşıyıcıları bozulmakta, sodyum hücre içerisinde birikince hücre ve organeller şişmeye başlamaktadır. Bu durumun başlıca nedeni hücre içine girmekte olan sodyum iyonlarının meydana getirdiği osmotik basınç dolayısı ile su almakta olan hücrenin şişmesi olarak ifade edilecektir.

3
46
2
7
5
2
46
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.