Orta Asya’da yapılan arkeolojik kazılar

Orta Asya’da yapılan arkeolojik kazılar
Orta Asya’da yapılan arkeolojik kazılarda savaş aletleri, çanak çömlekler, kilimler, süs eşyaları vb. bulunmuş olması Türklerin hangi ekonomik faaliyetlerle uğraştıklarını göstermektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Orta Asya’da yapılan arkeolojik kazılarda geçmiş dönemlere ait birçok ize rastlanıyor. Yapılan kazalarda bulunan savaş aletleri Türklerin savaşçı bir millet olduğunu ve tarih boyunca da buna önem verdiklerini gösterir.

Kazılarda bulunan çanak çömlekler Türklerin topraktan çeşitli ürünler elde ettiklerini gösteriyor. Çıkarılan kilimler Türklerin kilimcilikle uğraştıklarını gösterir. Aynı şekilde Türkler el işçiliğine önem verirlerdi. Bulunan süs eşyaları da bunun göstermektedir.

Orta Asya'da yapılan arkeolojik kazılarda çıkan kalıntılara bakacak olursak:

  • Savaş aletlerinin olması, Türklerin savaşan bir toplum olduğunu gösterir. Günümüze kadar dayanabilen savaş aletleri sağlam malzemeden yapılmış olmalıdır, Türkler demiri eriten, döven, işleyen demircilikte usta bir millettir.
  • Çanak, çömleklere bakılırsa, Türkler toprağı daha o dönemlerde pişirip işlemişler, günlük hayatta kullanılabilecek malzemelerini yapmışlardır.
  • Kilimlere bakarsak, Türkler hem hayvancılık (deve, koyun, sğır) yapmış hem de bu hayvanlardan elde ettiği yünleri eğirmiş, boyamış elde ettiği ipliklerle paha biçilemez kilimler dokumuşlardır.
  • Süs eşyalarına bakacak olursak, aradan asırlar geçmiş olsa da her kadın gibi Türk kadınının da süs eşyalarını seven zarif insanlar olduğunu ve de Türk milletinin bunları ince ince işleyen maharetli insanlar olduğunu anlıyoruz.
  • Türklerin yaşadıkları yer ipek yolu üstünde olduğu için ürettikleri malzemelerin ticaretini de yapmışlardır.

751
1050
490
116
115
349
1050
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.