Ortaokulda sınıfta kalma var mı

Ortaokulda sınıfta kalma var mı
Daha önce öğrencilerimizden ortaokulda sınıfta kalma var mı, ortaokulda sınıfta kalma var mı devamsızlıktan kalma var mı diye diye sorular geliyor. Sorunun cevabı yazımızın devamında...

Derslere ve okula ilgisiz olmaktan ziyade, özellikle havaların ısınmasıyla birlikte çocukların okula olan ilgileri de azalmaya başladı. Kışın hastalıktan ya da kötü hava şartlarından dolayı okula gidemeyen pek çok çocuk havaların ısınmasıyla daha çok zapt edilemez bir hal aldı. Kışın gerekli şartlar altında devamsızlık yapabilen çocuklar artık ortaokulda sınıfta kalma var mı? sorusunu düşünerek okullara gitmeye yani bunu bir zorunluluk olarak görmeye başladı. Haliyle başarı oranı ve okula gitme isteği de azaldı.

Ortaokulda sınıfta kalma ile ilgili en net bilgi elbette okul öncesi ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinde var. Yönetmeliği irdelediğinizde aslında ortaokullarda sınıfta kalma var mı yok mu sorusunun da cevabına ulaştığınızı göreceksiniz.

Peki ortaokulda sınıfta kalma var mı yok mu

Eğitim öğretim yılı sene sonuna yaklaştığımız bu günlerde ortaokul öğrencilerinin ve velilerinin merak ettiği bu konu ile ilgili sizler için bir araştırma yaptık.

Bildiğiniz gibi öğrencilerin kayıt durumları da dahil not işlemeleri ve devamsızlık bilgileri e okul sistemi üzerinde kayıt edilmektedir. Ortaokulda bir öğrencinin sınıfta kalması iki şekilde olur.

1- Sene sonu yapılan Şube Öğretmenler Kurulu kararı nedeniyle

2- Devamsızlık nedeniyle

Devamsızlık ile ilgili şunu unutmamakta yarar var. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu gereğince okula devamları sağlananlar ile yurt dışında bulunması, sağlık durumu ya da tutuklu olması nedenleriyle okula devam edemeyen öğrencilerden en az bir dönem puanı almış olanların başarı durumları belirlenirken, okula devam eden öğrenciler gibi işlem yapılır. Bu puan, aynı zamanda yıl sonu puanı olarak değerlendirilir

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında sınıfta kalma işlemi;

a) Öğrenci kendi yaş grubu içinde yetiştirilir ve bir bütün olarak değerlendirilir. Bu eğitim kademesi, öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve sosyal etkinlik çalışmalarının ortak katkısıyla ilgi ve yeteneği ölçüsünde yetiştirilecekleri bir dönem olarak değerlendirilir.

b)Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45’ ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verir.

Kurul kararıyla sınıf geçen öğrencilerin puanları değiştirilmez. Okul kayıtlarına, “Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti” veya “Sınıf Tekrarına Karar Verildi” ibaresi yazılır. Bu durum öğrencinin karnesinde de belirtilir.

(3) Kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ancak Velinin yazılı talebi ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin kararı doğrultusunda, ilkokulda kaynaştırma öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir.

Özet ve sonuç: Ortaokulda sınıfta kalma var. 20 gün ve üzerinde devamsızlığınız varsa veya yıl sonu puanı 45’ten az olan dersiniz varsa sizin sınıfta geçmenize veya kalmanıza sene sonunda yapılan Şube Öğretmenler Kurulu karar verir. Şube öğretmenler kurulu sınıf geçmenize karar verirse kayıtlara “Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti” yazar kalmanıza karar verirse kayıtlara “Sınıf Tekrarına Karar Verildi” ibaresi yazar.

1190
1178
912
1236
1567
1080
3745
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
51 Yorum