Ortopedik Protez ve Ortez programı nedir

Ortopedik Protez ve Ortez programı nedir
Ortez-Protez nedir, Ortopedik Protez ve Ortez programı nedir, Ortopedik protez ve ortez programında alınan dersler nelerdir, Ortopedik protez ve ortez programından mezun olanların çalışma alanları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Protez, organ veya uzuv kaybında yapılan yapay organdır. Ortez ise  herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması, sabitlenmesi veya düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazlardır.

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri; el, ayak ve benzeri organların kaybı durumunda, bu organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek olan yapay organların (protezlerin) ya da vücutta desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken kısımlara uygulanan yardımcı cihazların (ortezlerin) yapımında çalışmaktadır.

Teknikerlikte el becerisi, büyük önem taşıyor

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikeri olmak isteyenlerin; el ve parmak becerisine, şekil ve uzay ilişkilerini algılama yeteneğine sahip, titiz ve dikkatli kişiler olmaları gerekmektedir. Bu meslekte çalışacak kişilerin toz ve kimyasal maddelere karşı alerjileri olmamalıdır.

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikerleri, hastanelerin rehabilitasyon birimlerine bağlı atölyelerde çalışmaktadır.

Ortopedik protez ve ortez programında alınan dersler nelerdir

Ortopedik Protez ve Ortez programında öğretimin ilk yılında Temel Anatomi ve Fizyoloji, Kinezyoloji Biomekanik, Malzeme Bilgisi I-II, Mesleki Teknoloji I-II, Desen ve Modelaj, Proteze Giriş, Orteze Giriş, İlkyardım, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri gibi temel dersler; ikinci yılda, Ortez Analizi ve Değerlendirmesi, Protez Analizi ve Değerlendirmesi, Meslek Etiği, Sağlık Kurumlarında İletişim, Biyomedikal Teknoloji, Protez Ortezde Klinik Hastalıklar, Protez I-II ve Ortez I-II teorik ve pratik olarak işlenmektedir. Bunun yanı sıra eğitim programının sonunda öğrencilere staj yaptırılmaktadır.

Ortopedik protez ve ortez programından mezun olanların çalışma alanları nelerdir

Ortopedik Protez ve Ortez Teknikerliğinin, hastanelerde Sağlık Teknikeri olarak kadrosu bulunmaktadır. Bu konuda faaliyet gösteren özel işyerlerinde de yetişmiş elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca meslek elemanlarının kendi iş yerini açma şansı da bulunmaktadır.

Ortopedik Protez ve Ortez, sürekli gelişen bir dal olması nedeniyle, bu alandaki eleman ihtiyacı giderek artmaktadır.

DGS ile lisans programlarına geçiş yapabilirsiniz

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde;

  • Biyomedikal Mühendisliği,
  • Protez Ortez,
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.