Orucu bozan ve kaza ile beraber kefaret gerektiren durumlar

Orucu bozan ve kaza ile beraber kefaret gerektiren durumlar
Orucu bozan ve kaza ile beraber kefaret gerektiren durumlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hanefi Mezhebi’ne göre ramazan ayında oruca niyet edildikten sonra, bir mazeret olmaksızın, kasten yemek, içmek ve cinsî münasebette bulunmak oruç kefareti gerektirir. Diğer mezheplere göre ise sadece cinsî münasebette bulunmak, oruç kefareti gerektirir. Şâfiîlere göre bu durumda bile kadına kefaret gerekmez.

Ramazan ayı dışındaki orucun bozulması kefaret sebebi değildir. Aynı senenin ramazan ayında birden çok günde kefaret gerektirecek şekilde orucunu bozan bir insana her gün için bir kefaret mi gerekeceği yoksa (daha önce kefareti yerine getirilmemişse) hepsi için bir kefaretin yeterli mi olacağı tartışmalı bir konudur. Hanefilere göre bir kefaret yeterlidir. Şâfiîlere göre ise her seferinde ayrı kefaret gerekir

Oruç keffareti 60 gün (iki kamerî ay) peş peşe oruç tutmaktir. Ayrıca bozulan orucun da kaza edilmesi lazımdır. Oruç tutmaya gücü yetmeyen, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur.

Aşağıda sayılacak hususlardan herhangi birini mecbur kalmadan, zorlanmadan, unutma durumu olmadan isteyerek işleyen bir kimse için hem kazâ, hem de keffaret lâzım gelir:

  • Cinsî münasebette bulunmak.
  • Yemek, içmek veya ilâç yutmak.
  • Ağzına ihtiyarsız giren yağmur, dolu ve kar suyunu isteyerek yutmak.
  • Tütün içmek, tütün veya benzeri bir tütsü maddesini yakıp dumanını içine çekmek.
  • Enfiye çekmek.
  • İçyağı, pastırma veya çiğ et yemek.
  • Susam tanesi kadar bir şey`i ağzına alıp yutmak veya çiğneyerek yemek.
  • Azıcık tuz yemek. (Çok tuz yemek ise, sadece kazâyı gerektirir.)
  • Zevcesinin veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü, ağız suyunu yutmak. Bu saydığımız şeylerde, bedenin tedâvisi veya tegaddîsi (gıdalanması ve beslenmesi) veyahut telezzüzü (zevk ve lezzet alması) vardır. Bu sebeble kazâ ile beraber keffâreti de gerektirir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.