Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu coğrafya, beyliğe ne gibi avantajlar sağlamıştır

Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu coğrafya, beyliğe ne gibi avantajlar sağlamıştır
Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu coğrafya, beyliğe ne gibi avantajlarsağlamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı devleti kuruldu coğrafya üzerinde oldukça şanslı sayılabilecek bir beyliktir. Osman Bey tarafından 1299 tarihinde kurulan Osmanlı devleti bir uç Beyliği olarak kurulmuştur. Söğüt merkezli kurulan bu beylik daha sonra coğrafi avantajlarını da kullanarak oldukça büyük bir imparatorluğa dönüşmüştür.

  • Osmanlı beyliğinin kurulduğu coğrafya Asya’nın batısında, Avrupa ve Balkanlar’da oldukça yakın bir noktada idi. İpek yolu başta olmak üzere pek çok ticaret yoluna olan yakınlığı da Osmanlı beyliğinin gelişmesini sağlamıştır. Bu ticaret yolu üzerinde bulunan ve yakınlığından dolayı Bizans’a gelip giden tüccarların uğrak noktası haline gelmiş ve bu sayede alışveriş yapılan bir yer olmuştur. Ticari olarak büyümesine katkı sağlamıştır.
  • Osman İmparatorluğu’nun kurulduğu dönemde Bizans imparatorluğu bir karışıklık içerisindedir. Karışıklık içerisinde olan Bizans’a bu kadar yakın olmak Osmanlı devleti için en büyük avantajlarından bir tanesi idi. Bizans ile 1302 yılında gerçekleştirdi Koyunhisar Savaşında Bizans’ı yenmesi ile Bizans üzerinde yaptığı baskı daha da artmıştır.
  • İpek yolu üzerinde bulunan Bursa’yı Orhan Bey döneminde fetheden Osmanlı devleti yeni başkentini buraya taşınmış ve ticari olarak kendini geliştirmeye devam etmiştir. Komşu beylikler de olan karışıklıkları da kaçırmayan Osmanlı devleti ilk olarak Karesioğulları Beyliğini kendisine katılmıştır.
  • Balkanlar’da güçlü bir devletin olmayışı ve Bursa ve Edirne fetihlerinden sonra Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’da ilerlemesinde kolaylaşmıştır. Balkanlarda Osmanlı’ya müdahale edebilecek otoriter bir güç yoktu. Devlet kültürüne sahip olmayan milletler Osmanlıya kafa tutabilecek yada Osmanlı’yı durdurabilecek bir güce sahip değillerdi.
  • Asya’nın batısında kalması Osmanlı devletinin Moğol saldırılarından uzak durması açısından en büyük avantajı olmuştur. Moğolların en güçlü olduğu dönemlerde moğollora en uzak yerlerden birinde olması avantajdı.
  • Osmanlı Devleti Anadolu topraklarında kurulduğunda Anadolu’da 2. beylik dönemi vardı. Anadolu Selçuklu devletinden sonra kurulan beylikler bir devlet kadar güçlü değildi. Bu sebeple Osmanlı Beyliğinin büyümesine engel olabilecek çok üstün güce sahip değillerdi. Aynı zamanda bu beylikler Doğu’daki en güçlü devlet olan Moğallar ile arasında kaldığından Moğollar’ın müdahale alanında değildi. Osmanlı Beyliği zayıf beylikleri yıkarak, anlaşarak yada para ile satın alarak hızlıca büyümüştür. Kendisine kattığı her beylik kendisine ayrı bir güç kazandırmıştır.

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazılarıda okudular

1. Gazaya dayalı fetih politikasının, Osmanlı Beyliği’nin Rumeli’deki ilerleyişine etkileri nelerdir yazımızı okumak için tıklayınız
2. Osmanlı Devleti, uygulamış olduğu iskân politikasıyla neleri hedeflemiştir yazımızı okumak için tıklayınız
3. Osmanlı Devleti, Anadolu’da Türk siyasi birliğini sağlamak için hangi adımları atmıştır yazımızı okumak için tıklayınız

472
721
439
52
46
71
801
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.