Osmanlı Devleti’nde halkın şikayetlerini, Divan-ı Hümayun’a iletebilmesini Osmanlı Devleti’ndeki hukuk anlayışı

Osmanlı Devleti’nde halkın şikayetlerini, Divan-ı Hümayun’a iletebilmesini Osmanlı Devleti’ndeki hukuk anlayışı
Osmanlı Devleti’nde halkın şikayetlerini, Divan-ı Hümayun’a iletebilmesini Osmanlı Devleti’ndeki hukuk anlayışı açısından değerlendiriniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Divanda vezir-i azam, divan başkanı sıfatıyla davaları dinlerdi. Örfî ve idari davaları kendisi halleder, şerî davaları kazaskere havale ederdi. Kazasker de kendisine gönderilen davalara bakar ve baktığı davaları karara bağlardı. Padişah ve vezir-i azamı da bağlayan en yüksek karar ve yürütme organı divandı. Divanın aldığı kararlar, şerî ve örfî kanunlara aykırı olmadığı sürece padişah tarafından onaylanırdı.

  • Osmanlı Devleti’nin adalete önem verdiği,
  • Toplum içindeki adaletsizlikleri önlemek için çalıştığı
  • Halkın kolaylıkla hakkını aramasını sağladığı olarak değerlendirebiliriz.

Divan-ı Hümayun’un temel görevi adaleti sağlamaktı. Halk şikâyetlerini divana sunar, bu şikâyetler de padişah tarafından dikkate alınırdı. Osmanlı Devleti’nde hükümdar, cuma namazı çıkışında ava veya sefere giderken de halkın dilekçelerini kabul ederdi.

7
4
8
4
4
4
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.