Osmanlı Devleti’nde Türkçenin bilim dili hâline gelmesi için yapılan çalışmalar nelerdir

Osmanlı Devleti’nde Türkçenin bilim dili hâline gelmesi için yapılan çalışmalar nelerdir
Osmanlı Devleti’nde Türkçenin bilim dili hâline gelmesi için yapılan çalışmalar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nde Türkçe resmi dil olarak kabul edilmiştir. Türkçenin gelişmesi ve yaygınlaşması için çeşitli politikalar da izlenmiştir. Eğitim ve kültür çalışmalarının temelinde dilin gelişmesi, öğrenilmesinin kolaylaştırılması gibi önemli çalışmalar da gündeme gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nde Türkçe bilim dili olarak öne çıkmıştır. Bunun için Türkçe eser yazma zorunluluğu getirilmiştir. Türkçe eserlerin sayısı artmıştır. Tercüme eserlerin de sayısı artmıştır. Böylece Türkçeye önem verilerek bilim dilinin oluşması ve bunun yerleşik bir hale gelmesi sağlanmıştır. Türkçe geçmişten günümüze kadar gelişmesini sürdürerek varlığını korumuştur. Türkçe günümüzde de dünyanın en önemli dillerinden biri olmuştur.

Osmanlı devletinde Türkçe'nin bilim dili haline gelmesi için yapılan çalışmalar ;

  • Osmanlı devletinde Türkçe ilk dönemlerden itibaren resmi dil olarak kabul edilmiştir. Devlet, resmi yazışmalarında her zaman Türkçe'yi kullandı.
  • Edebi eserlerde Farsça ve Arapça'nın kullanılmasını azalttılar.
  • Osmanlı memurları da, işlerinde kullandıkları belgeleri Türkçe yazarlardı.
  • Astronomi Literatürü Tarihi'nin incelemelerine bakıldığında, Osmanlı devletinde yazılmış olan astronomik eserlerinin çoğu Türk dilinde yazılmıştır.
  • Matematik alanında yazılmış olan eserlerin çoğunda da Türkçe kullanıldı.
  • Coğrafya alanında ise Osmanlı devletinin ilk zamanlarından son zamanlarına kadar Coğrafya eserleri Türkçe ağırlıklıdır.

52
32
183
20
24
47
143
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.