Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndaki amaçlarını ve savaşın Osmanlı Devleti’ne etkileri

Osmanlı Devleti’nin  Birinci Dünya Savaşı’ndaki amaçlarını ve savaşın Osmanlı Devleti’ne etkileri
Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndaki amaçlarını ve savaşın Osmanlı Devleti’ne etkileri konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin  Birinci Dünya Savaşı’ndaki amaçları

Osmanlı'nın ittifak devletleri tarafında savaşa girmesinin nedeni özellikle Balkan Savaşları'nda kaybedilen toprakları geri alma düşüncesiydi. Ayrıca Kafkasya'da ve yakın coğrafyada yeni toprak kazanımları elde etme çabası da vardı.  Osmanlı savaş başlamadan önce itilaf devletleri ile birlikte saf tutmak istemişti ancak bu devletlerin nihai amacı Osmanlı'yı sömürgeleştirmek olduğu için Osmanlı'yı bir süre oyaladıktan sonra reddettiler.

Birinci Dünya Savaşının Osmanlı Devletine Etkileri

Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesiyle savaşın seyri değişmiştir. Almanya ve Avusturya-Macaristan üzerindeki savaş yükü hafiflemiş, savaş daha geniş kıtalara yayılmış ve birçok yeni cepheler açılmıştır. Fakat bu savaşın sonucun değiştirmemiştir. Savaşın sonucunda çok insanın ölmesi ve yaralanması, üretici nüfusun azalmasına ve tüketici nüfusun artmasına sebep olmuştur. Bu durum, ekonomiyi alt üst etmiştir. Ekonomide yaşanan çöküntü Osmanlı Devleti’nin yıkımını hızlandırmıştır. Osmanlı Devleti yenilmesinin üzerine şartları çok ağır olan Sevr Antlaşması’nın imzalamak zorunda kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunda haritalar değişmiş ve Osmanlı İmparatorluğu yıkılış sürecine girmiştir. Osmanlı’nın toprakları içinde yeni devletler kurulmaya başlanmış. Devletler Osmanlı’nın kalan toprakları için savaşmışlardır. Anadolu’da da yeni bir Türk Devleti kurmak için Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde hareketlenmeler başlamıştır. Yeni Türk Devleti’nin temelleri atılmış ve Cumhuriyet Dönemi’ne geçiş süreci başlamıştır.

1. Dünya Savaşı'na hangi devletler katıldı

Avrupa 1. Dünya Savaşı öncesinde iki bloğa ayrılmıştı. Bir yanda İngiltere, Rusya ve Fransa gibi dünyayı neredeyse tamamen ele geçirmiş sömürge devletleri vardı. Bunlar anlaşma devletleri ya da itilaf devletleri olarak da tanımlanır.

Öte yanda da ulusal birliklerini ancak kurmuş ve sömürge arayışında olan devletler vardı. Bunlar da Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan'dı. Bu devletlere ise bağdaşma devletleri veya ittifak devletleri tanımlaması yapılır.

1. Dünya Savaşı'nın en önemli nedeni bu iki blok arasındaki gerilimdi. 

Savaş başladıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan İttifak devletleri yanında savaşa girdi. 

ABD, Yunanistan, Japonya ve Sırbistan gibi pek çok devlet de itilaf devletleri safında savaşa katıldı. Her devletin savaşa giriş nedeni farklıydı. Mesela Osmanlı'nın ittifak devletleri tarafında savaşa girmesinin nedeni özellikle Balkan Savaşları'nda kaybedilen toprakları geri alma düşüncesiydi. Ayrıca Kafkasya'da ve yakın coğrafyada yeni toprak kazanımları elde etme çabası da vardı. 

Osmanlı savaş başlamadan önce itilaf devletleri ile birlikte saf tutmak istemişti ancak bu devletlerin nihai amacı Osmanlı'yı sömürgeleştirmek olduğu için Osmanlı'yı bir süre oyaladıktan sonra reddettiler.

1
3
0
0
0
0
65
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.