Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikasının toplum yaşamına katkıları nelerdir

Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikasının toplum yaşamına katkıları nelerdir
Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikasının toplum yaşamına katkıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sözlük anlamı "meylettirme, cezbetme, gönül alma" olan istimâlet, Osmanlı kroniklerinde "halkı ve özellikle gayri müslim tebaayı gözetme, onlara karşı hoşgörülü davranma, raiyyetperverlik" mânasında kullanılmıştır. Fethedilen yerlerin halkına iyi davranma, onları himaye etme, dış düşmanlara karşı can ve mal güvenliğini sağlama, dinî konularda serbestiyet verme, vergi hususunda kolaylık gösterme Osmanlı istimâletinin başlıca unsurlarıdır. Aslında Kur'an'da (et-Tevbe 9/60) "müellefe-i kulûb" şeklinde ifade edilen istimâlet siyaseti Osmanlı fetihlerini kolaylaştıran önemli bir ilke olarak benimsenmiştir.

İstimalet politikası sayesinde toplum uzun yıllar barış ve huzur içinde yaşamıştır. Bu politika farklı millet ve kültürleri bir arada yaşatmıştır. Bölge halkı Osmanlı yönetimini benimsemiş ve sahip çıkmıştır, halk arasında asayiş ve düzen sağlanmış, halk gruplara ayrılıp isyanlara girmemiştir.

Osmanlı Devleti hoşgörülü tutumuyla bölge halkını kazanmayı başarmış ve fethettiği topraklarda uzun yıllar hakimiyet kurabilmiştir. Eğer Osmanlı Devleti böyle bir tutum izlemeseydi inanışlarına ve yaşam biçimine saygı gösterilmeyen halk zamanla ayaklanacak ve Osmanlı’ya karşı çıkacaktı.

66
159
65
217
235
25
422
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.