Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, Osmanlı topraklarındaki yabancı okul sayısında artış olmasının sebepleri

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, Osmanlı topraklarındaki yabancı okul sayısında artış olmasının sebepleri
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, Osmanlı topraklarındaki yabancı okul sayısında artış olmasının sebepleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti’nin son dönemleri modernleşme hareketlerinin sıklıkla yaşandığı dönemler olmuştur. Lale Devri’nden sonra Islahat Fermanı ve Tanzimat Fermanı gibi fermanların yayınlanması sosyal hukuk açısından azınlıkların kazanımlarını arttıran ve eğitim, sağlık, devlet memurluğu gibi alanlarda önünü açan özgürlükler sağlamıştır.

Azınlık haklarının iyileştirilmesi ve arttırılması neticesinde de Osmanlı Devleti’nin topraklarındaki yabancı okul sayısının giderek artması söz konusu olmuştur. Böylece hem azınlıklar kamuda yer edinmeye başlamış hem de önemli yerlerde görev alarak devlet aleyhine de çalışmalar yürütmüşlerdir. Yabancı okullar devamında Osmanlı için bir sorun haline gelmiştir.

  • Azınlık okullarının misyonerlik faaliyetleri kapsamında dış ülkeler tarafından siyasi amaçlı desteklenmesi
  • Azınlık okullarının açılmasına izin veren denetimlerin yetersiz olması
  • 1856 Islahat Fermanı ile gayrimüslimlere okul açma ve geliştirme izni verilmesi
  • Yabancı devletlerin, kendilerini bağlayıcı bir nizamname olmadığı için kapitülasyonlara dayanarak kolaylıkla okul açabilmeleri
  • Osmanlı eğitim-öğretim kurumlarının ihtiyaca cevap veremez duruma gelmesi
  • Yabancı ve azınlık okullarındaki eğitim kalitesinin daha iyi olması Müslüman ailelerin bile çocuklarını bu okullara göndermek için yarışır hale gelmesi

Sonuç olarak; Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde, Osmanlı Topraklarındaki Yabancı Okul Sayısında Artış Olmasının Sebepleri 1839 yılında Tanzimat Fermanı ve 1956 yılında Islahat Fermanlarıyla birlikte azınlık gruplara verilen haklar genişletilmiş ve batılı devletlerin girişimleriyle bu haklar hayata geçirilmesidir.

6
41
3
1
4
1
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.