Özel okullarda zam yüzde 17-18’lerde

Özel okullarda zam yüzde 17-18’lerde
TÖZOK Başkanı Nurullah Dal, velilere evlerine yakın okulları tercih etmelerini önerdi. Enflasyonla mücadele kapsamında zam oranlarının yüzde 17-18’lerde seyrettiğini belirten Dal, “Bu velilerimiz lehine bir karar.

Enflasyonla mücadele kapsamında çok büyük indirim yapmış durumdayız” dedi.

ÖZEL okullar erken kayıt almaya başladı. Veliler gelecek eğitim öğretim dönemi için okul arayışında. Peki enflasyon okul fiyatlarını nasıl etkileyecek? Veliler özel okul seçerken nelere dikkat etmeli? En fazla ne kadar zam yapılabilecek? Sözleşmede hangi noktalar iyi okunmalı? Velilerin akıllarındaki bu soruları, Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Nurullah Dal ile konuştuk. Nurullah Dal, velilerin özellikle evlerine yakın okulları tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

TRAFİK ÇOCUĞU YIPRATIYOR

Öğretmen ve eğitim metotlarının da incelenmesi gerektiğini belirten Dernek Başkanı, “Çocuğu, hayata mı sınava mı hazırlıyor buna dikkat etsinler” dedi. Erken kayıtta yüzde 12-13’lerde, ortalama ise yüzde 17-18 oranında bir zam yapıldığını belirten Dal’ın açıklamaları şöyle:

“Çok uzak okula gitmesinler. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde evlerine yakın okulları tercih etsinler. Servis ve trafik problemi çocuğu yıpratan bir konu. İlk ve ortaokul çağındaki çocuklar için bir saati bulan servisler bile yorucu. Lisede biraz daha farklı olabilir. Kurumları gezerken fiziki yapısına baksınlar. Sadece sınıfları değil sosyal, kültürel, sportif faaliyet yaptıkları alanları da görsünler. Kütüphaneleri gezsinler. İdarecilerle, öğretmenlerle görüşsünler. Eğitim metodunu iyi incelesinler. Çocuğu hayata mı sınava mı hazırlıyor buna dikkat etsinler. Sadece sınava hazırlayan okul kurs gibi olur. Çocuğun donanımlı yetişmesi, insani değerleri alması lazım. Teknoloji, iletişim, müzik, spor gibi alanlarda gelişmesi gerek. Mezunları gözlemlenebilir.

EKONOMİK DURUMA BAKILMALI

Köklü okulların oturmuş sistemleri var. Yeni okullarımızdan da ciddi eğitim öğretim yapan kurumlar var. Yeni açılan okullarda daha iyi  inceleme yapsınlar. Kurum sahibi kim? Eğitime olan yaklaşımı nedir? Bunlara dikkat etsinler. Ekonomik nedenlerle kapanacak okullar olabiliyor. Finansal durumları dikkate alarak tercihte bulunsunlar.

Okullar, yönetmelik gereği yüzde 35’e kadar zam yapabilirler. Ama fiili durum bu değil. Erken kayıt yaptıran eski ve yeni velilere geçen seneye göre yüzde 12-13 oranında artış yapabiliyorlar. Yıllık ortalaması ise yüzde 17-18 oranında. Yüzde 25 yapan da var, 15 yapan da. Ama ağırlık yüzde 17-18’lerde. Enflasyon yüzde 32’lerde. Kriz dönemini geçmek için enflasyonla mücadele kapsamında çok büyük indirim yapmış durumdayız.”

SÖZLEŞMEDE ÜCRETE DİKKAT

OKULLA veli arasında imzalanan sözleşmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Nurullah Dal, şu önerilerde bulunuyor: “Sözleşmede özellikle eğitim öğretim ücretinin anlaştıkları şekilde yazılmasına dikkat etsinler. Artışlar bunun üzerinde yapılıyor. Kitap, kıyafet masraflarını bu kadar erken ilan edemeyebilirler. Enflasyonla birlikte gıdada artış çok yüksek oldu. Gıdadaki fiyat artışının okuldaki yemek ücretlerine yansıması durumunda yüzde 20’leri aşmayacak şekilde fiyat ilan ediyorlar. Gıda maliyetleri yüzde 40-50 arttı. Yüzde 100 artan gıdalar var. Geçen seneki fiyata yüzde 15-20 civarında artış eklendi. En makul artış bu civarlarda.”

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.