Özel SEV İlköğretim Kurumları'ndan TEOG değerlendirmesi! | 28 Nisan TEOG Soruları Nasıldı?

Özel SEV İlköğretim Kurumları'ndan TEOG değerlendirmesi! | 28 Nisan TEOG Soruları Nasıldı?
Özel SEV İlköğretim Kurumları bugün yapılan TEOG merkezi ortak sınavlarını değerlendirdi.

TEOG 2 : FEN VE TEKNOLOJİ - T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK - YABANCI DİL (İNGİLİZCE) SINAVLARI DEĞERLENDİRMESİ
 
Özel SEV İlköğretim Kurumları’nın TEOG 2 Fen ve Teknoloji-T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük-Yabancı Dil (İngilizce)  değerlendirmesi aşağıdadır:
 
Fen ve Teknoloji Sınavı Değerlendirmesi:
 
Fen konularını uygulamalı olarak öğrenen ve deney yorumlama becerisi gelişmiş öğrenciler başarılı oldu
 
TEOG Fen Bilimleri sorularının ünitelere göre dağılımı önceki yıllarla paralellik göstermektedir. Soruların içerikleri kazanımlara uygundur ve günlük hayatla ilişkilendirilmiştir. Sorular net bir şekilde görsellerle desteklenmiş ve anlaşılır hale getirilmiştir.
TEOG 2 Sınavı Sorularının Fen ve Teknoloji dersinde bilgiye dayalı ve  deney yorumlama ağırlıklı olduğu görüldü.
Sorularda kazanımların günlük hayatla ilişkilendirilmesi yer aldı.  Bilgiyi ölçen soruların yanı sıra, okuduğunu anlamaya yönelik yorum sorularının ağırlığı da sınavda dikkat çekti.
Tablo okuma, grafik yorumlama becerileri gelişmiş ve soru seçeneklerini dikkatli okuyup iyi eleyen öğrencilerin bu sınavda zorlanmayacağı gözlemlendi.
A kitapçığı 1. Soruda Aziz Sancar’ın yaptığı çalışmaya yer verilmesi 8. Sınıf Fen Bilimleri kazanımlarının dışında Fen okuryazarlığını da ölçmektedir.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da soru dağılımı geçmiş yıllardaki soru dağılımı ile aynıydı.  Konulara göre soru sayısı dağılımı; Hücre Bölünmesi ve Kalıtım 1 soru , Sıvı Basıncı 1 soru , Maddenin Yapısı ve Özellikleri 4 soru, Ses 3 soru, Maddenin Halleri ve Isı 7 soru, Canlılar ve Enerji İlişkileri 4 soru şeklindeydi.
                                                                             
T.C. İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Sınavı Değerlendirmesi:
 
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavı okuma, anlama ve yorumlama  ağırlıklı sorulardan oluşmaktaydı. Sorular kazanımlara uygundu ve hatalı soru yoktu. Fakat A kitapçığı 11,  B kitapçığı 13, C kitapçığı 6, D kitapçığı 11.soru öğrencileri çelişkiye düşürmüştür. Daha çok B ve C şıkları arasında kalınmıştır. MEB kazanımlarında sosyo-kültürel olarak verilen kavramın öğrencilerin ayrılmasında çeldirici olarak oldukça güçlü olduğu bir soru şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda farklı milletlerin bir arada yaşaması çok kültürlülük olarak verilmiştir.
Sınavda öncüllü sorulara oldukça yer verilmiştir. Bu tip sorular, öğrencilerin dikkat seviyelerini sınav boyunca yüksek tutmalarını gerekli kılmıştır. Birbirine bu kadar yakın kavramların verilmesi, öğrencilerin doğru seçeneği bulması konusunda büyük bir zorluk yaratmıştır. Ayırt edici soru olarak İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük soruları içinde bilgi düzeyinden daha çok analiz ve sentez kabiliyetlerinin sınandığı, doğru okuma ve yorumlama kabiliyetlerinin ön planda tutulduğu sorular bulunmaktadır.
Sorulara genel olarak baktığımızda; soru köklerini dikkatle okuyan çocukların bu sınavda zorlanmayacağı görülmektedir.
11 soru öncüllü, 9 soru da paragraf sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden 1 soru, Milli Uyanış Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitesinden 1 soru, Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesinden 5 soru, Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar ünitesinden 7 soru, Atatürkçülük ünitesinden de 6 soru yer almaktadır. 2.TEOG konuları beklendiği gibi kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır.
                                                                               
Yabancı Dil Sınavı Değerlendirmesi:
Müfredat dışı soru olmamakla birlikte İngilizce sorularının içerikleri kazanımlara uygundur. Sorular net bir şekilde görsellerle desteklenmiş ve anlaşılır hale getirilmiştir.
Önceki sınavlarda da olduğu gibi, okuduğunu anlama ve sözcük bilgisi ağırlıklı sorulardan oluşmaktadır. Direkt olarak dilbilgisini ölçen soru yoktur. Sorulardan 5 tanesi ilk TEOG sınavına dahil olan 1-3. ünitelere, diğer 15 tanesi ise 4-8. ünitelere aittir. Özellikle son iki üniteden dörder adet soru çıkmıştır. Sorulardan üç tanesi direkt sözcük bilgisini ölçmektedir. Ünitelere ait öğrenilmesi gereken sözcükler (vocabulary) sorulardaki cümleler, diyaloglar ve paragraflar ile yanıt seçeneklerine dağıtılmıştır. Dolayısı ile sözcük bilgisinin önemi büyüktür. Buna rağmen genel anlamda zor ve çeldirici bir sınav değildir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.