Özel yetenek testi nasıl yapılır?

Özel yetenek testi nasıl yapılır?
Milli Eğitim Bakanlığı yıllardır üstün zekâlı ve özel yetenekli öğrenciler için Bilim Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) destek eğitim programı uyguluyor. Bu yıl da BİLSEM’lere öğrenci seçme süreci başladı ve hedef kitle ilkokul 4. Sınıf öğrencilerinden oluşuyo

MEB istatistikilerine baktığımızda; resmi ve özel ilkokullarımızda 5 buçuk milyona yakın öğrenci var. Bu öğrencilerin 1 milyon 300 bin civarı 4. Sınıfa devam ediyor. Buradan örnek olarak Ankara ilinin 4. sınıflarını ele alırsak şöyle bir durumla karşılaşıyoruz;

Ankara’da 68.000 civarında dördüncü sınıf öğrencisi var. Üstün zekalı  ve özel yetenekli öğrencilerin devam edebileceği BİLSEM sayısı ise iki,  bu iki BİLSEM’in 2014 yılı için alacağı öğrenci sayısı ise toplam 200. Kısacası Ankara’daki 68 bin  dördüncü sınıf öğrencisinden sadece 200 üstün zekâlı ve özel yetenekli öğrenci özel eğitim programlarından faydalanmak için BİLSEM’lere kayıt yaptırabilecek.

Yapılan araştırmalara baktığımızda toplumda üstün zekâlı olma oranı %7 civarındadır. Bu durumda Ankara’da bulunan 4. Sınıf öğrencilerden 5 bine yakınının üstün zekalı ve özel yetenekli olma ihtimali var. Ancak bu durum bir şey ifade etmiyor çünkü kontenjan sadece 200.

Önümüzdeki günlerdesınıf öğretmenleri tarafından önerilen özel yetenekli ve üstün zekalı öğrenciler için testler yapılmaya başlanacak, Wisc-r zeka testleri RAM’lar da yapılacak ve  WISC-R uygulaması sonucunda toplam zeka bölümü 130′dan küçük ancak Performans Zeka Bölümü veya Sözel Zeka Bölümü 130 ve üzeri olan öğrenciler kontenjan dâhilinde BİLSEM’lere kayıt edilecek.

5 bine yakın öğrencinin 130 ve üzerinde puan alacağı beklenen testler sonucunda, MEB’in uygulamasına göre en yüksek notu alan 200 öğrenci BİLSEM’lere kayıt olabilecek. Diğer dörtbinsekizyüz öğrenci ise okullarda destek odalarından yararlanacak. Ancak hepimiz biliyoruz ki çoğu okulumuzda destek odası yok, olsa bile yetersiz ve ders verecek öğretmeni yok.

Kısacası bu şu anlama geliyor; üstün zekalı ve özel yetenekli olan ve olma ihtimali olan öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu eğitim sistemi içinde yok olacak, kendilerine uygun eğitim ortamı sağlanamadığından yeteneklerini ve zekasını kullanamaz hale gelecektir.

Bu durumda milyonlarca veliye bazı tavsiyelerimiz olacaktır. MEB’in bu konudaki çabası gerçekten önemlidir ancak ülke şartları açısından yetersiz kalmaktadır Neyse ki ülkemizde bu işe gönüllü olarak baş koymuş, geleceğimizi oluşturacak çocuklarımız için onlara uygun eğitim ortamları ve programları uygulayan okullar açmışlardır.

Türkiye Üstün Zekâlılar ve Üstün Yetenekliler Eğitim Kültür Sağlık Vakfı (TÜZYEKSAV) ve okulu, BİLSEM’e yerleşsin veya yerleşemesin bütün öğrencilere hizmet eden çok önemli kurumlardır.

Geleceğimizin bilim adamlarının, ressamlarının, sanatçılarının, vb. eğitimin dişlileri arasında yok olmamalarını engellemek adına yola çıkanlara destek olmak hepimizin görevi olmalıdır.

Saygılarımla

Mücahit TÜRKOĞLU - Eğitim Danışmanı

http://ustunzekayetenek.com/ozel-yetenek-testi-nasil-yapilir.html

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.