Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar atasözünün anlamı

Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar atasözünün anlamı
Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar, kendisinden çekinilen kimsenin yüzüne karşı kimse ağız açmaz da en güçlü kimsenin bile arkasından herkes düşmanlık gösterilerinde bulunur.

 Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar atasözünün anlamı şu şekilde :

Kendisinden çekinilen kimselerin yüzüne karşı bir şey diyemeyenler onu arkasından çekiştirirler, hakkında atıp tutarlar. Çünkü hasmı karşısında değildir, arkasından konuşmak da kolaydır. 

Kendisinden çekinilen kimsenin yüzüne karşı kimse ağız açmaz. Buna karşılık en güçlü kimsenin bile arkasından herkes düşmanlık gösterisinde bulunur.

İnsanlar ne denli güçlü olurlarsa olsunlar, onların aleyhinde gizli işler çeviren birileri mutlaka vardır. Kişi­lerin yüzlerine karşı söylenemeyen pek çok söz arkala­rından söylenir. Kişileri çekiştirmek, onların olmadığı yerlerde aleyhlerinde konuşmak çok büyük bir terbiye­sizliktir. Kişilerin yüzlerine söyleyemediğimiz sözleri arkalarından da konuşmamalıdır. Keza herkesin aleyhinde bulunan, arkasından çekiştiren birilerinin olduğunu da göz önünde bulundurup, hareketlerimizi ona göre dü­zenlemeli, düşmanlarımıza karşı açık vermemeliyiz.

Aleyhimizde bulunan birilerinin varlığını hatırlaya­rak ona göre davranmak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir.

Padişahın bile arkasından kılıç sallarlar atasözünün ana fikri

Kendisinden çekinilen kimsenin yüzüne karşı kimse bir şey söylemez ama arkasından herkes düşmanlık gösterilerinde bulunur.

Atasözü Nedir?

Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Daha fazla atasözü için tıklayınız. 

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.