Pankreasın sindirim ile ilgili salgıları nelerdir

Pankreasın sindirim ile ilgili salgıları nelerdir
Pankreasın sindirim ile ilgili salgıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Pankreasın sindirimle ilgili salgıları amilaz, li- paz, tripsinojen, kimotripsinojen, karboksi- peptidazlar ve nükleazlardır (DNAaz, RNAaz).

Pankreasın dış salgıları:

Kanallar vasıtası ile oniki parmak barsağına iletilir ve sindirime yardımcı olurlar:

  • Nişastalı ve şekerli besinler için amilopsin
  • Proteinlerin sindirimi için tripsin
  • Yağların sindirimi için steapsin mayaları

Pankreas sindirim sisteminde de önemli rol oynamaktadır. On iki parmak barsağı olan duedonuma enzimler salgılar. Bu enzimler, karbonhidratların, proteinlerin ve yağların yıkılmasına yardımcı olurlar. Pankreasın bu görevi onun “ekzokrin” görevi olarak tanımlanır. Pankreastan salgılanan enzimler inaktif formdadır ve proenzimler olarak tanımlanır. Bu enzimler salgılanıp duedonuma ulaştıktan sonra “enteropepsidaz” enzimi tarafından aktive edilirler.

Protein, karbonhidtar ve yağların yıkılımında rol oynaya bu enzimler proteazlar, amlazlar ve lipazlardır. Tripsinojen ve kemotripsinojen gibi proteazlar, proteinlerin sindiriminde görevlidir. Yağların sindiriminde görevli olan enzim lipazdır. Amilaz ise karbonhidratların sindiriminde görevlidir.

12
2
48
3
4
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.