Perfüzyon teknikleri nedir

Perfüzyon teknikleri nedir
Doku, organ ve hücrelerin beslenmesine Perfüzyon denir. Doku ve organlar kanla beslenmektedir. Kan dolaşım sisteminin merkezi olan kalp ve ona bağlı olan damarlar vasıtası ile organ ve dokulara perfüze olarak onların ihtiyaçlarını karşılar.

Perfüzyon Teknikleri Programının amacı, uzman hekim gözetiminde; kalp ameliyatlarında kullanılan kalp-akciğer makinesini, dolaşım veya solunum yetmezliklerinde kullanılan kalp-akciğer destek cihazlarını, böbrek yetmezliğinde kullanılan diyaliz cihazlarını, hemodiyafiltrasyon ve ototransfüzyon cihazlarını hazırlayıp çalıştıracak ve takip edecek sağlık teknikerleri yetiştirmektir.

Perfüzyon teknikeri; ihtiyaç halinde, kalp ameliyatlarında hastaların dolaşım bozukluklarının akciğer kalp makineleri yardımıyla düzelmesini sağlayan meslek çalışanıdır. Bunun dışında soluk alma fonksiyonlarında yapay destek verilmesi ya da kalıcı olmayacak şekilde değiştirilmesi için aynı cihazları kullanarak yardımcı olan elemandır. Perfüzyon teknikeri, kalp operasyonlarında hastaların fizyolojisinin ve metabolizmasının ihtiyaçlarını karşılamaktan sorumludur. İyileşemeyen hastaların kalbinin durdurulması için ilaç veren kişidir. Anestezi uzmanlarıyla beraber çalışır. Açık kalp ya da damar ameliyatlarından sonra kullanılacak cihazın sorumluluğu da perfüzyon teknikerindedir.

Perfüzyon teknikeri; kalp, akciğer, böbrek fonksiyonlarıyla ilgili makineleri çalıştırmaktan sorumlu teknikerdir. Ameliyatlar öncesinde cerrahi odayı ve sistemleri hazırlaması gerekir. Perfüzyon teknikerinin diğer görevleri şunlardır:

  • Kalp akciğer cihazlarını kullanarak ameliyat esnasında hastanın oksijen almasını ve karbondioksit vermesini sağlamak,
  • Ameliyat esnasında kan dolaşımını sürekli kontrol etmek,
  • Makinelerin ısıtılması ve soğutulması için destek hizmeti vermek,
  • Kalp ameliyatı esnasında fazla kanın atılmasını sağlayarak cerrahların ameliyatı rahatça yapabilmesini sağlamak,
  • Ameliyat esnasında kanın yoğunluğunu makineleri kullanarak düzenlemek,
  • Mesai saatleri içerisinde acil hastalar için ameliyat odasında hazır olmak,
  • Ameliyat esnasında tam ve net bir şekilde kayıtları tutmak,
  • Hastanın zarar görmeyeceği şekilde makineleri kullanmak,
  • Laboratuvar analizlerinde görev almak.

Üniversitelerin 2 yıllık Anestezi Teknikerliği ve Tıbbi Laboratuvar bölümlerinden mezun olmanız halinde, gerekli sertifikaları alırsanız perfüzyon teknikeri olabilirsiniz.

Kimler Perfüzyon Teknikeri olabilir

Perfüzyon teknikeri olabilmeniz için üniversitelerin 2 yıl süreli eğitim veren "Perfüzyon" bölümünden mezun olmanız gerekir.

Perfüzyon Teknikleri programında alınan dersler nelerdir

Perfüzyon Teknikleri Programında birinci yarıyılda verilen dersler; Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji, Biyokimya, Sterilizasyon Esasları ve Yöntemleri, Perfüzyona Giriş, Üniversite Kültürü I, Türk Dili I, İngilizce I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Temel Farmakolojidir. İkinci yarıyılda verilen dersler; Dolaşım ve Solunum Fizyolojisi, Kalp Destek Sistemleri, Mesleki Beceriler, Yetişkin Perfüzyonu, Üniversite Kültürü II, Türk Dili II, İngilizce II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Pozitif Psikoloji ve İletişim Becerileri şeklindedir. Üçüncü yarıyılda verilen dersler; Kardiyak Anestezi I, Pediatrik Hastalarda Perfüzyon, Kardiyopulmoner Bypass, Kan Ürünleri Transfizyonu ve Kanı Koruma Teknikleri, İlk Yardım, Kardiyovasküler Hastalıklar ve Ekstrakorporeal Dolaşım Teknikleridir. Dördüncü yarıyılda ise; Ekstrakorporeal Yaşam Desteği ve Monitörizayon, Kardiyak Anestezi II, Transplantasyonda Perfüzyon, Sağlık Hukuku, Enfeksiyon Hastalıkları, Meslek Etiği ve Yaz Stajı dersleri verilmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.