Platon'un Devlet adlı kitabında idea kavramı hangisinde bulunan insanlarla ilgili anlatılan bir hikayeyle açıklanır

Platon'un Devlet adlı kitabında idea kavramı hangisinde bulunan insanlarla ilgili anlatılan bir hikayeyle açıklanır
Platon'un Devlet adlı kitabında idea kavramı hangisinde bulunan insanlarla ilgili anlatılan bir hikayeyle açıklanır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Platon'un Devlet adlı kitabında idea kavramı hangisinde bulunan insanlarla ilgili anlatılan bir hikayeyle açıklanır 

A- Denizde

B- Mağarada

C- Issız adada

D- Çölde

Doğru Cevap: Mağarada

Tarihin en önemli düşünürlerinden Platon(mö.427-347), memleketi Atina’nın da içinde olduğu “Peloponez Savaşı” sırasında yaşamıştır. Savaş ve devlet gözlemleri onun devlet hakkında yazmasına etki eder. Sofistler de bu dönemde ortaya çıkmıştır ve Platon tarafından eleştirilmiştir. Platon, sofistlerin göreliliği esas alan “İnsan her şeyin ölçüsüdür” tezine karşılık, insanın dayandığı değerlerin ideal bir modelden türemesi gerektiğini söyler. Platon’un idealar öğretisine göre, her maddenin bir ideası vardır. İnsan edimleri bu ideaya yaklaştıkça doğru ve uygun bir değer alır. Yandaki resimde Platon yukarıyı işaret eder, bu dünyanın üzerindeki ideal olanı arayan Platon’u sembolize eder. Yanındaki Aristoteles de yeri işaret eder. Aristoteles, ideal olandan ziyade, dünyada var olanlarla yetinmeyi ve görünen dünyanın dışına taşmamak gerektiğini söylemiştir. Platon’un yaşamında incelediği devlet fikirleri devletin kökenlerini araştırırken hesaba katılmalıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

107
0
71
1
3
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.