Plazma hâlin genel özellikleri nelerdir

Plazma hâlin genel özellikleri nelerdir
Plazma hâlin genel özellikleri nelerdir, Maddenin dördüncü hâli olan plazma hâlinin genel özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Plazma, maddenin en yüksek enerjili halidir. Nötr yapıdaki atomlar maddenin gaz hâlinde bulunur. Bu atomların yörüngelerindeki elektronların kopması için ise yüksek enerji verilmelidir. Atomdan kopan elektronların bazıları bulunduğu yerde dolaşır. Plazma hal; nötr atomlar, iyonlar ve elektronlardan meydana gelir. Elektrik akımını iletir. Belirli bir şekil ve hacme sahip değillerdir.

Örneğin yüksek voltaj elektrik akımı floresan lambaların içinde bulunan gaz hâldeki atomlara verilirse bazı elektronlar atomlardan kopacaktır. Lambanın ışık saçması ise atoma yeniden dönüş yapan elektronlardan dolayı gerçekleşir. Floresan lambadaki maddenin plazma halde kalmasına devam etmesi isteniyorsa elektrik akımı uygulanmaya da devam edilmelidir. Başka bir örnek ise mum alevidir. Mum alevi de kısmi de olsa plazma özelliği gösterir.

1. Kütlesinin çoğunluğunu serbest yüklü parçacıklar oluşturmasına karşın plazmalar dışarıya karşı yüksüzmüş gibi davranır. Çünkü plazma içindeki eksi işaretli yüklerin miktarı, artı işaretli yüklerin miktarına eşittir. Bu özellikler sebebiyle plazmalar opaktır yani ışığı geçirmez, dağıtır.

2. Plazmalar, yüklü parçacıklardan oluştukları için elektrik ve manyetik alanlardan etkilenir.

3. Yapılarındaki yoğun serbest yüklü parçacıklar nedeniyle plazmalar iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Plazmalar, metaller içinde en iyi iletken olarak bilinen gümüşün iletkenliğinin 102 katından bile büyük bir iletkenliğe sahiptir.

4. Plazmalar bulundukları kabı doldurmadan bulut şeklinde kümelenebilir. Oysa gazlar kabı tümüyle doldururlar.

  • Çok iyi bilinen iletkendir. Bu plazmayı gaz halinden ayıran en önemli özelliğidir. Bütün maddelerin gaz halleri yalıtkan iken plazma hali elektriği çok iyi iletir.
  • Hatta bu iletkenlik katı hallerden daha iyidir çünkü plazma hali tamamen serbest elektronlara sahiptir.
  • Diğer önemli bir özelliği yüksüz gibi olmasıdır. Yani artı ve eksi elektrik yüklü parçacıklar birbirinden bağımsız gibi hareket ederken sistemin bütünüyle yüksüz olmasıdır.
  • Birim hacimdeki partikül yoğunluğu da plazmanın bilinmesi gereken bir özelliğidir. Sıcaklığı yüksek olsada yoğunluğu düşük bir plazma fazla enerji yaymaz.
  • Plazmanın en önemli özelliklerinden biri de plazmaya magnetik alan veya elektrik alanıyla etki edebilmesidir.
  • Bu da gerek günlük yaşantımızda gerekse gelecekteki enerji sorununun halledilmesinde önemli bir özelliktir.

Kaynak:Eğitim Sistem

21
2
10
1
2
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.