Pratisyen hekim ne iş yapar

Pratisyen hekim ne iş yapar
Sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere tanı koyan, gerekli koruyucuve tedavi edici müdahalede bulunan hekimi, daha ayrıntılı tanımakister misiniz? Cevabınız evet ise Pratisyen Hekimliğe ait açıklamalarıokumalısınız.

Pratisyen Hekim insan sağlığının korunması için önlemler alan, hastalıklara tanı koyan, tıbbi ve cerrahi girişimlerde bulunarak hastalığın tedavisini sağlayan kişidir. Pratisyen Hekimler, birinci basamak denilen sağlık kuruluşlarında, örneğin aile sağlığı merkezlerinde görev yaparlar. Sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere ilk olarak tanıyı koyan, gerekli koruyucu ve tedavi edici müdahalede bulunan kişiler pratisyen hekimlerdir.

Pratisyen Hekimler;

  • Hastanın şikâyetleri ve tıbbi öyküsüne göre muayenesini yapar,
  • Teşhise yönelik tetkikleri ister,
  • Muayene bulguları ve tetkik sonuçlarına göre hastalığın teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için verileri yorumlar, değerlendirir,
  • Teşhise göre ilaç yazar ve koruyucu hekimlik konularında hastayı bilgilendirir,
  • Hasta veya hasta yakınına hastalık, tedavi ve seçenekleri, riskler, korunma yöntemleri hakkında bilgi verir,
  • İş ve trafik kazası, ölüm ve yaralanma gibi olayları hastanede görevli polise bildirir, raporları düzenler, Aile planlaması konusunda danışmanlık yapar ve uygulamaları öğretir,
  • Sorumlu olduğu hastane veya tıp servislerini yönetir,
  • Bulaşıcı hastalık çıktığı zaman gerekli önlemleri almak için çalışmalar yapar.

Pratisyen Hekim olmak isteyenlerin, güçlü bir belleğe sahip, kimya ve biyoloji konularına ilgili, insanların duygularını anlayabilen, olayları derinliğine araştırma merakı olan, okumayı seven, tıptaki yenilikleri izleyen, hijyen kurallarına özen gösteren, dikkatli, sabırlı, fedakarlıktan kaçınmayan, yaralardan, pis kokulardan rahatsız olmayan, soğukkanlı kişiler olması gerekir.

Pratisyen Hekim olmak isteyenler üniversitelere bağlı tıp fakültelerinde eğitim alabilirler. Meslekte uzmanlaşmak isteyenler Tıpta Uzmanlık Sınavına girmek zorundadır.

Pratisyen Hekimler özel ve resmi hastanelerde, dispanserlerde, klinik ve muayenehanelerde ve benzeri yerlerde çalışabilirler. Pratisyen Hekimlerin çalışma saatleri düzensizdir. Hafta sonu ve gece nöbetleri vardır.

Benzer Meslekler;

  • Diş hekimi
  • Veteriner

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 2211.01
Meslek Adı : Hekim-Pratisyen
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Tıp Doktorları
M. Birim Grubu : Genel Tıp Doktorları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

23
22
22
24
22
25
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.