Prokaryot ve ökaryot hücrelerde oksijenli solunumda glikoliz, krebs döngüsü ve ETS evreleri hücrenin hangi kısımlarında meydana gelir

Prokaryot ve ökaryot hücrelerde oksijenli solunumda glikoliz, krebs döngüsü ve ETS evreleri hücrenin hangi kısımlarında meydana gelir
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde oksijenli solunumda glikoliz, krebs döngüsü ve ETS evreleri hücrenin hangi kısımlarında meydana gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Prokaryot hücrelerde;

  • Glikoliz ve Krebs döngüsü sitoplazmalarında  
  • ETS evreleri ise MEZOZOM adı verilen hücre zarı kıvrımlarında gerçekleşir.

Ökaryot hücrelerde;

  • Glikoliz SİTOPLAZMADA,
  • Krebs döngüsü mitokondrinin iç zar kıvrımları arasındaki sıvı kısım olan MATRİKSTE,
  • ETS evreleri ise mitokondrinin iç zar kıvrımları olan KRİSTA adı verilen yapılarda gerçekleşmektedir.

Prokaryot hücre yapısına sahip canlılarda;

Sitoplazmada dağınık halde bulunan DNA molekülü ve zarsız organel olan ribozom bulunmaktadır. Diğer zarlı ve zarsız organeller, çekirdek, çekirdek zarı bulunmamaktadır. Bu yüzden prokaryot hücrelerde oksijenli solunum reaksiyonları sitoplazmada glikoliz ile başlar ve ETS enzimlerinin bulunduğu mezozom hücrelerinde (hücre zarının oluşturduğu kıvrımlar) devam eder. Solunum enzimleri yani ETS elemanları bazı prokaryot hücrelerde sitoplazmalarında veya mezozom hücrelerinde bulunur. Solunum reaksiyonları mezozom hücrelerinde tamamlanır.  

Ökaryot hücre yapısına sahip canlılarda  

Glikoliz olayı ökaryot hücrelerin sitoplazmalarında gerçekleşmektedir.

Krebs döngüsü yani pirüvik asitten sonraki parçalanma olayları ise ökaryot hücrenin mitokondrisinde iç zar kıvrımları arasında bulunan matriks adı verilen sıvı kısımda gerçekleşmektedir.  

ETS evreleri ökaryot hücrelerde mitokondride bulunan iç zar kıvrımlarında yani krista adı verilen yapıda gerçekleşmektedir.

ETS enzimleri ökaryot hücrelerde mitokondrinin iç zarında bulunur ve iç zarında meydana gelen kıvrımlara krista adı verilir.  Kıvrımların arasında ise matriks adı verilen sıvı bulunur. Bu sıvı içerisinde solunum enzimleri yani ETS enzimleri bulunur.  

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.