Psikolojinin alt dalları

Psikolojinin alt dalları
Psikolojinin alt dalları nelerdir, psikolojinin temel bilim alt dalları nelerdir, psikolojinin uygulamalı alt dalları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Psikolojinin temel bilim alt dalları

  • Deneysel psikoloji
  • Bilişsel psikoloji
  • Gelişim psikolojisi
  • Sosyal psikoloji

Psikolojinin Uygulamalı Alt Dalları

  • Klinik psikoloji
  • Sağlık psikolojisi
  • Trafik psikolojisi
  • Spor psikolojisi
  • Endüstri-Örgüt psikolojisi
  • Din psikolojisi

Psikolojinin Temel Bilim Alt Dalları

Psikolojinin ilgilendiği konuların geniş olması ve insan davranışlarının karmaşık olması gibi nedenlerle psikoloji bilimi çeşitli alt dallara ayrılmıştır.

Deneysel psikoloji, insan davranışlarını anlamak için deneysel yöntem ve tekniklerle araştırmaların yapıldığı alandır. Bu deneysel yöntemler, neden sonuç bağı kurmaya ve açıklamaya dayanır. Deneysel psikolojide; duyum, algı, bellek, öğrenme, güdü, duygu gibi konularda çalışmalar yapılır.

Bilişsel psikoloji; algılama, dikkat, bellek, dil, düşünme gibi zihinsel süreçleri inceleyen alandır.

Gelişim psikolojisi, döllenmeden ölüme kadar devam eden ruhsal, bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişmeleri, değişmeleri ve dönemleri yaşa bağlı olarak inceleyen alandır.

Sosyal psikoloji, insanın toplum içindeki davranışlarını konu alır. Sosyoloji ile psikolojinin ortak alanıdır. Birey grup ilişkisi, grubun birey davranışları üzerindeki etkisi, sosyal uyum, moda, kamuoyu, propaganda, sosyal etki, ikna, uyma, liderlik gibi konular sosyal psikolojinin alanına girer.

Psikolojinin Uygulamalı Alt Dalları

Klinik psikoloji, ruhsal rahatsızlıklar ve davranış bozuklukları üzerinde çalışmaların yapıldığı alandır. Psikolojinin tıbba uygulanmasıdır. Klinik psikologlar gerekli görülen durumlarda psikiyatrlarla birlikte çalışırlar.

Sağlık psikolojisi, fiziksel sağlıkla ilgili birçok konuda sağlığı korumayı ve iyileşme sürecini kolaylaştırmayı amaçlar. Tedavi süreci boyunca hem hastanın hem de hasta yakınlarının yaşam kalitesini arttıran, hastalıkla baş etmelerini kolaylaştıran çalışmalar yapar. Genellikle onkoloji merkezleri, nöroloji, çocuk cerrahisi ve sağlığı gibi alanlar ile diyaliz ve tüp bebek merkezlerinde hizmet verir.

Trafik psikolojisi, sürücülerin trafikte kazalara neden olan davranışlarını tespit ederek bu davranışların altında yatan psikolojik süreçleri bilimsel açıdan inceler ve trafik kazalarını azaltmak için çalışmalar yapar.

Spor psikolojisi, sporun zihinsel boyutu ile ilgilenir. Sporcuların davranışlarını ve düşüncelerini tüm ayrıntılarıyla inceleyerek motivasyon, konsantrasyon, kendine güven, stres yönetimi gibi konularda sporcuya destek verir ve sporcuda var olan potansiyelin ortaya çıkmasını sağlar.

Endüstri-Örgüt psikolojisi; işletmelerde çalışan personelin seçimi, çalışma koşullarının düzenlenmesi, personelin eğitimi, iş verimi, üretimi arttırma yöntemleri konularını ele alır.

Din psikolojisi, dinî inançları ve uygulamaları psikolojik açıdan değerlendirmeye çalışır. İnsana özgü olan dinsel yaşamın davranışlara yansıyan taraflarını ele alır.

3
4
5
13
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.