Refik Saydam'ın hangi hastalığa karşı hazırladığı aşı, tıp literatürüne geçmiş

Refik Saydam'ın hangi hastalığa karşı hazırladığı aşı, tıp literatürüne geçmiş
1939-1942 arasında başbakan olan Refik Saydam'ın hangi hastalığa karşı hazırladığı aşı, tıp litaretüründe geçmiş ve 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ve Alman ordularında kullanılmıştır sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : 1939-1942 arasında başbakan olan Refik Saydam'ın hangi hastalığa karşı hazırladığı aşı, tıp litaretüründe  geçmiş ve 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ve Alman ordularında kullanılmıştır 

A- Çiçek
B- Kabakulak
C- Kızamık
D- Tifüs

Doğru Cevap: Tifüs

İbrahim Refik Saydam (8 Eylül 1881, İstanbul - 8 Temmuz 1942, İstanbul), Türk hekim ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. başbakanıdır.
Balkan Savaşı'nda Antalya'da ve Çatalca cephesinde Kolera hastalığını önleyici çalışmalar yaptı. 1914 yılında atandığı sahra genel sağlık müfettiş muavinliği sırasında bakteriyoloji enstitüsünü örgütleyerek tifo, dizanteri, veba ve kolera aşılarının, tetanos ve dizanteri serumlarının burada üretilmesini ve I. Dünya Savaşı boyunca ordu ihtiyacının karşılanmasını sağladı. Salgın hastalıklarla mücadelesini Hasankale'de cephe hizmetinde sürdürdü. Tifüse karşı hazırladığı aşı tıp literatürüne geçti ve I. Dünya Savaşı'nda Alman ordusunda ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda kullanıldı.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.