Rıfk nedir, rıfk kelimesi ne anlama gelmektedir

Rıfk nedir, rıfk kelimesi ne anlama gelmektedir
Rıfk nedir, rıfk kelimesi ne anlama gelmektedir, rıfk kelimesi ne demek, rıfk kelimesine örnek cümleleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Rıfk: Yu­mu­şak­lık, mü­lâ­yim­lik, yu­mu­şak baş­lı­lık, nâ­zik­lik, ya­vaş­lık, tat­lı­lık gibi anlamlara gelmektedir. Huyda ve hareketlerde yumuşaklık, nezâketle davranma, yavaşlık, mülâyimlik demektir.

Derecelerine göre fazîlet erbâbına ihtirâm eylerdi. Akrabâsına da ziyâde ikrâm ederdi. Ehl-i beytine ve ashâbına hüsn-i muâmele ettiği gibi, diğer insanlara da rıfk ve lutuf ile muâmele eder ve:

“Hiçbiriniz kendi nefsi için istediğini, mü’min kardeşi için de istemedikçe kâmil mü’min olamaz.” buyururdu. (Buhârî, Îman, 7; Müslim, Îman, 71-72)

Rasûl-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz de bir defasında şöyle buyurmuştur:

“–Ey Âişe! Allah Rafîk’tır (rıfk sahibidir), rıfkla (yumuşaklıkla) muâmeleyi sever. Sertliğe ve diğer şeylere vermediği sevâbı, rıfkla muâmeleye verir.” (Müslim, Birr, 77)

Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz de Cenâb-ı Hakk’ın rıfkla, yumuşaklıkla muâmele eden, takvâ sahibi, gönül zengini, kendisini ibâdete verip şan ve şöhretten uzak duran, nefsinin ıslâhı ile meşgul olan, hayâ sahibi, hayır ehli, itaatkâr, iyi ve mütevâzı kullarını sevdiğini haber verirler.

Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Allah Rasûlü’nün korusu içinde bulunan ağaçlara sopa ile vurulmaz ve onlar kesilmez. Fakat zarûret hâlinde hayvanların yemesi için hafif ve yumuşak bir şekilde rıfk ile sallanarak yaprakları silkelenebilir.” (Ebû Dâvûd, Hac, 95-96/2039)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.