Rüya, keşif ve ilham niçin bilgi kaynağı olarak kabul edilmez

Rüya, keşif ve ilham niçin bilgi kaynağı olarak kabul edilmez
Rüya, keşif ve ilham İslam düşüncesinde niçin bilgi kaynağı olarak kabul edilmez bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günümüzde ve daha önceki yıllarda rüyalarında kendisine peygamberlik verildiği, Allah ile konuştuğu, kendisine bazı bilgiler verilerek evliya oldukları, kendisinin seçilmiş kişi olduğunu iddia eden insanlar gelmiş geçmiştir. Bu konuyu islam dini açısından kısaca inceleyecek olursak;

1) Peygamberler, rüyalar yoluyla, vahiy yoluyla, Allah katında ayrıcalıklı bilgi kaynağı durumuna gelmiştir. Son peygamber Hz.Muhammet‘in (s.a.v.) vefatı ile birlikte islamda peygamberlik sona ermiştir. Bu nedenden dolayı rüya, keşif ve ilham ile kendilerine Allah tarafından bilgiler geldiğini söyleyen kişilerin güvenirliği sorun oluşturabilmektedir.

2) Tanrı insan ilişkisi açısından bakıldığında peygamberlerin dışında hiç kimse ayrıcalıklı değildir.

3) Keşf, ilham ve rüya yoluyla elde ettiğini iddia eden kişilerin bu bilgileri ancak kendilerini bağlar. Başkalarını bağlamaz. Bu tür bilgilerin kabul görmesi uzun vadede islam dini açısından sorunlara yol açacaktır. Dinin tahrip edilmesine imkan tanıyacaktır. Bunu istismar etmek isteyecek grupların türemesi çabuk olacaktır.

Son peygamber Hz.Muhammet‘tir (s.a.v) başka peygamber gelmeyecektir. Son peygamber aynı zamanda Allah tarafından kendisine rüya,keşf ve ilham konusunda verilen son kişidir. Bu kabul ediş daha sonra gelebilecek olan Allah ile temas kurduğunu, seçilmiş olduğunu iddia etme davranışları gibi birçok olayın önüne geçmiştir. Bu algılayış aynı zamanda Müslümanlar arasında çözülmenin az olmasını sağlamıştır.

İslam dinindeki kabul ediş son peygamberden sonra başkalarına geldiği söylenen, verildiği iddia edilen bilgilerin geçerliliğinin sorgulanmasını sağlamıştır. Bu sorgulamalar kişilerin inançlarını korumalarına destek olmuştur.

İslam dininde rüya, keşif ve ilham İslam düşüncesinde bilgi kaynağı kabul edilmemesinin sebebi, son peygamber Hz.Muhammet’in vefatı ile peygamberliğin son bulması ve bundan sonra kimseye Allah tarafından bilgi verilmeyeceğidir. Kişilerin ayrıcalıklı kabul edilmeyeceğidir.

3166
829
1577
496
1019
1118
2229
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum