Sabah namazından sonra tavaf namazı kılınır mı

Sabah namazından sonra tavaf namazı kılınır mı
Sabah namazından sonra tavaf namazı kılınır mı bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sabah namazından sonra tavaf namazı kılınır mı, işte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun Sabah namazından sonra tavaf namazı kılınır mı sorusuna cevabı...

Hanefî mezhebine göre namaz kılınması mekruh olan vakitlerde tavaf namazı kılmak mekruhtur. Dolayısıyla sabah namazından sonra tavaf namazı kılmak mekruhtur. Tavaf namazını kılmak için güneş doğduktan sonra kerâhet vaktinin çıkması beklenmelidir (Serahsî, el-Mebsût, I, 150; Merğînânî, el-Hidâye, I, 267). Diğer mezheplere göre her an tavaf namazı kılınabilir. Hanefî olanlar bu konuda diğer mezheplerin görüşüyle amel edebilirler.

Buhârî Sahihinde, “sabah ve ikindi (namazlarından) sonra tavaf etmek bab”’ı diye bir bab ayırdı ve bu bab’da şöyle zikretti; “Ömer (r.a) sabah namazından sonra tavaf etti, bineğine bindi, nihayet iki rekât (tavaf namazını) “zû tuvâ” mevkiinde kıldı.” (Bunu) İmam Malik de “Muavattâ”’sında rivayet etti. İmam Tahâvî ise “Şerhu Meâni’l Âsâr”’da “sabah ve ikindi (namazlarından) sonra tavaf namazı bab”’ında (bu meseleyi) senediyle zikredip sonra şöyle dedi: İşte bu Ömer (r.a) o vakit namaz kılmadı. Çünkü (bu vakit, Hz. Ömer’e) göre namaz vakti (yani namaz kılınması caiz olan bir vakit) değil idi. Öyle ki (bu tavaf namazını) namaz vakti girene kadar geciktirdi, (sonra da) kıldı. Bu (mesele) Rasûlullah (s.a.v)’in sair ashabının huzurunda (vuku buldu, fakat) hiçbiri ona karşı çıkıp (bunu) reddetmedi. Şayet bu vakit (Hz. Ömer’in) yanında tavaf namazı (kılmanın caiz olduğu bir) vakit olsaydı, kılardı ve bunu geciktirmezdi. Çünkü o zamanlar tavaf edip de (tavaf) namazı kılmamak, özür sahibi hariç hiç kimsenin yapacağı bir şey değildi (yani hiç kimse kılmamazlık etmezdi)…

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.