Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Cevapları

Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Cevapları
Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Cevapları 6. Sınıf Türkçe Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 28, 29, 30 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Cevapları

Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Sayfa 28 Cevapları

Hazırlık Çalışması

1. Vefa kelimesinin anlamını arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Vefa, dostluk ve arkadaşlık ilişkilerinde süreklilik sağlamak, arkadaşlığın kıymetini bilmek anlamına gelir.

2. Son zamanlarda, televizyonda vefalı bir hayvanın haberine rastladınız mı? Eğer rastladıysanız haberin içeriğini arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Evet izledim. İstanbul’da rahatsızlanan sahibinin başından ayrılmayan köpek, ambulansı hastaneye kadar takip etti. Hastanede bir süre kapıda bekleyen köpek, sahibinin müşahedeye alındığı odanın kapısında uzun süre bekleyip sahibi için üzüldü.

Yazarın Biyografisi
Şair, yazar, siyasetçi ve eğitimcidir. Anadolu masallarını derleyerek kitaplaştırmıştır. Eserlerinden bazıları: Uçurtmam Birinci Olacak, Uğur Böceği’nin Düğünü, Evime Dönüyorum…

1. ETKİNLİK

a) Dinlediğiniz metinde yer alan bazı kelimelerin ünsüz harfleri ve anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamlarından yararlanarak kelimeleri tamamlayınız.

Çelim : Güç kuvvet
İnilti : İmleme sırasında çıkan sesin adı
Sağrı : memeli hayvanlarda bel ve kuyruk arasındaki dolgun ve yuvarlakça bölüm
Alaca : İki veya daha çok renkli.
Kulübe : Hayvanlar için yapılmış barınak.
Maskaralık : Soytarılık
Tayin : Atama
İltifat : Birine güler yüz gösterme, hatırını sorma, tatlı davranma.
Ahbap : Kendisine yakın ilişki kurulup sevilen sayılan kimse.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden üçünü birer cümle içinde kullanınız.

Cümlelerim

Ahbap: Onlar ahbap çavuş gibiydi.
Tayin: Dayımın tayini Ankara’ya çıktı.
İltifat: İltifatın en güzelini etmişti.

Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Sayfa 29 Cevapları

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları, dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Çalıların arasından neyin sesi gelmektedir?
Cevap: Köpeğin inilti sesleri gelmektedir.

2. Yazar, köpeği nasıl betimlemektedir?
Cevap: Köpek çok küçük daha gözleri bile açılmamış ,rengi siyah ve üzerinde siyah noktalar vardı.

3. Sahipleri, Mercan’dan neden ayrılmaktadır?
Cevap: Tayinleri başka bir yere çıktığı için ayrılmaktadır.

4. Sahipleri, Mercan’ı kime emanet etmek istemektedir?
Cevap: Emin efendiye emanet etmek istemektedirler.

5. Sahipleri eskiden yaşadıkları yere geri döndüklerinde Mercan’ı nasıl tanımaktadır?
Cevap: Mercanı bir adam sopayla kovalarken görüp tanımaktadır.

6. Sahipleri taşındıktan sonra Mercan’a ne olmuştur?
Cevap: Emin Efendi Mercan’ı kendi evine götürmüş fakat o her seferinde sahibinin evine gitmiş ,Emin Efendide bir süre sonra köpeğin peşini bırakmış, kiracılarda köpeği her seferinde sopayla kovalayınca Mercan sokak köpeği olup çıkmış.

7. Yazar, Mercan’la ilgili neyi unutamadığını söylemektedir? Yazarın bu olayı unutamamasının nedeni nedir?
Cevap: Bir sokak köpeğinin eski sahibini (kendisini) görünce bacaklarına sürtünüşünü ,ağlayıp sızlanışını hiç unutamamış. Köpeğin vefalı olduğunu görmesi unutamamasının sebebidir. Ve şöyle demiştir: İnsanlarda köpekler kadar vefalı olabilse vefa erdemlerin en güzelidir.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Metnin Konusu: Bir sokak köpeğinin yavruyken sahibi tarafından bulunup beslenmesi, yıllar sonra bile sahibini tanıyıp vefalı davranması.
Metnin Ana Fikri: Vefa en güzel davranışlardan biridir. Yapılan iyilik asla unutulmamalıdır.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Köpek için sahibi tarafından terkedilmek tarif edilemeyecek kadar kötü bir olay bence. Sahibi gittiği yere ulaşınca ve yerleşince köpeğini dönüp alabilirdi. Diyelim ki almadı yıllar sonra köpeği o halde görüp tanıdığında yanında götürebilirdi. Bence bu metinde köpeğin vefası değil sahibinin vefasızlığı ön plana çıkıyor.

5. ETKİNLİK

Köpeğin sahiplerinin yerinde olsaydınız köpeği taşındığınız şehre götürür müydünüz? Köpeğinizin taşındığınız şehre uyum sağlaması için neler yapardınız?
Cevap: Tabi ki götürürdüm, köpeğim benim yanımda olduktan sonra taşındığım yere mutlaka uyum sağlayacaktır. Onunla yeni çevresini tanıması için gezintiye çıkardım.

Sahibini Unutmayan Köpek Dinleme/İzleme Metni Sayfa 30 Cevapları

6. ETKİNLİK

adresinde yer alan “Vefalı Olmak” adlı videoyu izleyiniz. İzleme sırasında öğretmeninizin belirlediği yerlerde videoyu durdurunuz ve videodaki oyuncuların beden dilleriyle anlatmak istediklerini açıklayınız.

7. ETKİNLİK

Yazarın metnin sonunda söylediği “Ah, biz insanlar da köpekler kadar vefalı olabilsek! Vefa, erdemlerin en güzelidir çünkü.” sözüne katılıyor musunuz? Sizce, insanlar köpekler kadar vefalı değil mi? Yazarın dediği gibi vefa, erdemlerin en güzeli mi? Yoksa vefadan daha değerli erdemler var mı? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Katılıyorum fakat bunu diyen yazar köpeğine büyük bir vefasızlık yapıyor. Hayvanlar gerçekten kendilerine yapılan iyiliği unutmuyor fakat insanlar zamanla unutabiliyor. Vefa erdemlerin en güzellerinden biri… Sevgi, saygı, hoşgörü, merhamet, yardımlaşma vb. gibi davranışlarda en güzel erdemlerden.

8. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinden hareketle defterinize “vefa” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı uygun şekilde doldurunuz.

Hikâyemin Başlığı: Vefa Borcu
Hikâyemin Konusu: Kendisini savaştan kurtaran bir askere duyulan sevgi ve vefa borcu.
Hikâyemin Ana Fikri: Yapılan hiç bir iyilik karşılıksız kalmamalı.
Hikâyemde Yer Alan Kişiler: Ayla, asker
Hikâyemde Olayların Geçtiği Mekân: Hastane
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: Aylanın savaş meydanında düşmanların elinden kaçırılması,
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: Aylanın yakalanması ve askerin onu geri alabilmek için verdiği mücadele,
Çözüm Bölümünde Anlatacaklarım: Aylanın yıllar sonra doktor olması ve kendisini kurtaran askere vefa borcunu ödemesi.

VEFA BORCU

Aylanın 1.Dünya savaşında annesi ve babası ölmüş , Aylayı düşman askerleri almışlardı. Onu düşman askerlerin yanında gören asker Aylayı onların elinden kaçırmak istemiş fakat Aylayı kaçırmaya çalışırken sol kolundan yaralanmıştı. Asker bu olaydan sonra Aylayı uzaktan takip etmiş ve düşman askerlerin eğlenceye daldığı bir gün onu kaçırmıştı.

Aylayla asker çok iyi iki arkadaş olmuş ve senelerce asker Aylayı kendi kızı gibi büyütmüştü. Bir gün savaş bitti ve asker ülkesine dönmek zorunda kaldı. Aylayı da yanında götürmek istedi fakat ne yaptıysa başaramadı. Aradan yıllar geçti Ayla doktor oldu. Asker yaşlandı ve geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırıldı. Ayla ameliyat için hazırlandığı sırada gelen hastayı görünce çok şaşırdı ve askeri hemen tanıdı. Onu iyileştirmek için var gücüyle çalıştı.

Gelecek Derse Hazırlık

1. Dünyanın eğitim yönünden en gelişmiş ülkeleri hakkında araştırma yapınız.

Eğitim dünden bugüne üzerinde sürekli konuşulan ve pek çok ülke için büyük önem taşıyan bir konu ancak her ülke bu kavrama aynı önemi maalesef vermemekte. Eğitimin kesinlikle çok önemli olduğu İsviçre’de ilkokul tüm çocuklar için bir zorunluluk. Bilim sıralamasında dünyada 25. matematikte 8. ve genel sıralamada 15. olan İsviçre aynı zamanda Nobel ödüllü pek çok bilim insanına ve yazara sahiptir. İnsanların yurtdışı üniversite eğitimi için en çok tercih ettiği ülkelerin başında da Avustralya`dan sonra İsviçre gelmektedir. Eğitime yıllık 8.7 milyon dolar bütçe ayıran Yeni Zelanda’da eğitim dili İngilizce ve yerel Maori dilidir. Bilimde dünyada 7. ve matematikte 13. olan ülkenin genel sıralamada kısmen gerilerde kalmasına neden olarak, çocukların okul sıralarında geçirdiği dönemin uzun olmasına rağmen ilkokul düzeyindeki öğrencilerde test sonuçlarının çok yüksek olmaması gösterilmektedir.

2. Hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla ülkemizin eğitim sistemindeki değişikliklerle ilgili araştırma yapınız.
• Hazırlıklı konuşmanızı yapmadan önce evde mutlaka prova yapınız.
• Yapacağınız hazırlıklı konuşmayı destekleyecek görseller ve grafikler belirleyiniz.
Eğitim dünden bugüne üzerinde sürekli konuşulan ve pek çok ülke için büyük önem taşıyan bir konu ancak her ülke bu kavrama aynı önemi maalesef vermemekte. Ülkemizde eğitime daha fazla kaynak ayırılmalı. Teknolojik yenilikler sağlanmalı. Ezberci eğitimden uzak durulmalı. Öğretmenlerin yaşam şartları kolaylaştırılmalıdır.

237
709
592
292
107
81
1186
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum