1. HABERLER

  2. TÜRKÇE

  3. Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları
Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları

Saka Eri Hüseyin Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 243 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çanakkale Savaşı hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında, 1915–1916 yılları arasında, Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nda, Osmanlı ile düşman devletler arasında yapılan deniz ve kara savaşlarıdır.

2. Çanakkale ile ilgili şiirleri sınıfta okuyunuz.

ÇANAKKALE DESTANI

Yaşamaz ölümü göze almayan.
Zafer, göz yummadan koşana gider.
Bayrağa kanının alı çalmayan,
Gözyaşı boşana boşana gider!

Kazanmak istersen sen de zaferi
Gürleyen sesinle doldur gökleri
Zafer dedikleri kahraman peri
Susandan kaçar da coşana gider.

Bu yolda herkes bir ey delikanlı
Diriler şerefli ölüler şanlı
Yurt için döğüşen başı dumanlı
Her zaman bu şandan, o şana gider

Faruk Nafiz Çamlıbel

Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 249 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metnin görsellerini inceleyelim. Sizce metnin konusu nedir?

Cevap: Metnin konusu Çanakkale Savaşı sırasında bir çocuğun başından geçen olaylar olabilir.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerle görselleri eşleştirelim. Bu kelimelerle birer cümle kuralım.

1- Matara 2- Çeşme 3- Patika 4- er

matara: Keloğlan matarasına su doldurup yoluna devam etti.

çeşme: O eski çeşmeden artık su akmıyor.

er: Erler bugün atış talimi yapacak.

patika: Tarlaya ancak patika yoldan ulaşılabilir.

Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 250 Cevapları

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metnin görsellerine bakarak cevaplayalım.

1. İlk resimdeki askerin adı ne olabilir?

Cevap: Hüseyin.

2. Bu asker nereye gidiyor olabilir?

Cevap: Cepheye su götürüyor olabilir.

3. İkinci resimde neler görüyorsunuz?

Cevap: İki düşman askerinin Hüseyin’e silah doğrulttuğunu görüyoruz.

4. Üçüncü resimde askerimiz neden su içiyor olabilir?

Cevap: Düşman askerine suyun zehirli olmadığını kanıtlamak için olabilir.

5. Dördüncü resimde komutan, askerlerine ne tür bir emir vermiş olabilir?

Cevap: Komutan sulara karşılık askerlerine Hüseyin’e yemek vermelerini söylemiştir.

6. Beşinci resimde eşeğe neler yüklenmiştir?

Cevap: Yiyecekler yüklenmiştir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayalım.

1. Saka Hüseyin’in görevi nedir?

Cevap: Cephede çarpışan askerlere su götürmektir.

2. Hüseyin, nasıl bir askerdir?

Cevap: Cesur ve zeki bir askerdir.

3. Hüseyin, düşman askerlerine nasıl yakalanmıştır?

Cevap: Cepheye su götürürken yolda yakalanmıştır.

4. Hüseyin’in suyu önce kendisinin içmesinin sebebi nedir?

Cevap: Düşmana suyun zehirli olmadığını kanıtlamak içindir.

Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 251 Cevapları

5. ETKİNLİK

Metnin hikâye haritasını tamamlayalım.

Ana Karakterler: Hüseyin, düşman komutanı, bölük komutanı.

Yer: Büyük Anafarta Köyü

Olay: Askerlere su götürmekle görevli bir askerin yolda düşman askerlerine yakalanması. Askerin bu olaydan zekasını kullanarak kurtulması.

6. ETKİNLİK

Hüseyin’in davranışını doğru buluyor musun? Sen olsaydın düşman askerlerinin elinden kurtulmak için ne yapardın?

Doğru buluyorum. Ben de aynısını yapardım.

Saka Eri Hüseyin Metni Sayfa 252 Cevapları

7. ETKİNLİK

Çanakkale ile ilgili bir şiir yazalım. Sonra şiirimizle ilgili güzel bir resim yapalım.

Etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatını araştırınız.

Konu ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.