Saksıda Çörek Otu nasıl yetiştirilir

Saksıda Çörek Otu nasıl yetiştirilir
Asıl coğrafyası Batı Asya olan Çörek Otu bitkisi uygun iklimi nedeniyle ülkemizde de rahatlıkla yetiştirilebilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu faydalarının da duyulmaya başlaması ile oldukça popüler olan bu güzel ve değişik görünümlü bitkiyi
aslında evinizde bir saksıda yetiştirmek oldukça basit. Gelin bu sağlıklı ve faydalı çörek otu bitkisini bahçenizde veya balkonunuzda bir saksıda nasıl yetiştirebilirsiniz inceleyelim.

Evde balkonda saksıda Çörek Otu nasıl yetiştirilir

Çörek otu yarı gölgede de büyüyebilmesine rağmen güneşte daha verimli olur
Öncelikle çörek otu yetiştirmek üç aşamaya ayrılır. Tohum, Çimlenme ve Çiçek

Tohum dönemi

1. Çörek Otu tohumları ne zaman ekilir : Tohum dönemi oldukça hassas olduğundan soğuklardan bitkinin fide haline gelene kadar korunması gereklidir. Bu yüzden iç mekanda yetiştirmeye başlamalıyız. Tohum için en uygun zaman don zamanı bitmeden 1 ay öncesidir. Örneğin bulunduğunuz yerde don genellikle Mart sonunda bitiyor ise anlatacağımız tohum işlemini Şubat sonunda yapabilirsiniz.

2. Çörek Otu nasıl ekilir : Öncelikle yumurta kapları, küçük yoğurt kutuları veya benzer kutular çimlendirme için oldukça uygundur. Kutudaki gözlerin dibine çok az killi veya kumlu veya bunların karışımı toprak koyuyoruz. Sonra kutudaki her bir göze 3 adet tohum atıyoruz ve ardından üzerlerini 0.5 cm kadar aynı toprak ile hafifçe kapatıyoruz.

3. Çörek Otu nasıl sulanır : Su püskürtücü kullanarak buhar verir gibi taşların üzerini suluyoruz. Üzerine streç gerebiliriz ve streçin üzerine delikler açıp buralardan da sulayabilirsiniz. Böylece nemini daha uzun süre koruyacaktır.

4. Nasıl ışık ister : Tohum döneminde hiç ışık almayan bir ortamda bekletmeniz çimlenme hızını arttıracaktır. 20-30 derece arasında karanlıkta bekleyen tohumlar 1-2 hafta içerisinde çimlenmeye başlayacaktır.

Çörek Otu çimlenme dönemi

1. Her bir gözde bir tane çimlenme olması gerekiyor. Eğer birden fazla olursa en gelişmiş olanını tutup diğerlerini kopartabiliriz.
2. Çimlenme olduğunda ve küçük yapraklar belirdiğinde artık direkt olarak gelmeyen güneş ışığına ihtiyaç duyacaktır. Daha hızlı büyümesi için cam kenarında büyümesini bekleyebiliriz.
3. Sulamayı asla ihmal etmiyoruz. Su püskürtücü kullanarak buhar kıvamında sulamaya devam ediyoruz.
4. Artık çimlenen ve biraz daha büyüyen çörek otu bitkilerini kendi saksılarına taşıyabiliriz. Birbirlerinden 7-8 cm aralıklarla yeni saksılarına dikiyoruz. Tekrar kil veya kumlu toprak karşımı kullanabiliriz. Ve saksımızı bahçenin veya evin en çok güneş gören yerine yerleştiriyoruz.
 
Çörek otunun en faydalı yeri yağının bulunduğu tohumları nasıl toplanır
 
1. Bitkimiz susuzluğa dayanabilir ancak toprağı asla nemsiz bırakmıyoruz. Her zaman su püskürtücü ile buhar kıvamında sulamaya özen gösteriyoruz. Toprağın ıslak olmamasına da dikkat edin. Nemli olması yeterlidir.
2. Suyun içerisine 2 haftada 1 bitki besini de verebilirsiniz. Büyük bir su püskürtücüye 1 çay kaşığı bitki besini yeterli olacaktır.
3. Çiçeklenme başlayacaktır. Bekleyin kuruduktan sonra kuru çiçekleri bitkiden ayırın. Eğer bu budama işlemini yaparsanız bitki çiçek açmaya devam edecektir.
4. Eğer amacınız çiçek değil tohumlarsa bu kuru çiçekleri toplamayın ve üzerinde bırakın. Bu çiçeklerin üzerinde bir süre sonra tohum torbaları oluşacaktır. Eğer bu torbaları da toplamazsanız bitki bu tohumları etrafa yayılmak için kullanır.

Çörek Otu tohumları toplama

En geleneksel yolu tohum torbaları oluşunca bunların azıcık kurumalarını beklemektir. Kuruduktan sonra uçlarından kesin ve güneş altında baş aşağı bekletin. Kurumaya devam eden tohum torbaları zamanla dağılacak ve tohumlar ortaya çıkacaktır. Çörek otu tohumlarınızı çaylarınızda, yemeklerinizde ve salatalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

68
1
19
0
0
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.