Satın aldığınız bir ürün bozuk yada arızalı çıktığında ne yaparsınız

Satın aldığınız bir ürün bozuk yada arızalı çıktığında ne yaparsınız
Bu yazımızda sizlere Satın aldığınız bir ürün bozuk ya da arızalı çıktığında ne yaparsınız sorusunun cevabını vereceğiz.

Aldığım yere götürürüm  fişimle yenisini isterim.

Aldığım yere gider ürünü teslim ederim, eğer almıyorlarsa tüketici koruma derneğine başvururum.

Satın aldığımız ürünle ilgili bir sorun yaşarsak; satın aldığımız firmaya sorunu gidermesi için ürünü göndeririz. Eğer sorun sebebi bizden kaynaklanıyorsa ücretini biz öderiz, ancak kullanım hatasından kaynaklanan bir sorun değil ise ürünü aldığımız firmanın bu sorunumuzu gidermesi gerekir.

İnsanların istek ve gereksinimleri sınır tanımıyor. Satın alma gücü yükseldikçe tüketim eğilimi de artıyor. Bu gereksinimleri karşılamak için belirli bir eder karşılığında çok çeşitli mal ve hizmetler sunuluyor. Aldığınız ürünün arızalı ya da yasal adıyla "ayıplı" çıkması durumunda neler yapmanız gerektiğini baştan bilirseniz çok üzülmezsiniz. Aşağıdaki gelişmeleri birebir yaşamış bir tüketici olarak tecrübemi sizlerle paylaşmanın yararlı olacağını düşündüm.

Öncelikle tüketici olarak yalnız olmadığınızı, bazı yasal haklarınız olduğunu bilmeniz açısından ilgili yasanın önemli bir maddesine göz atalım dilerseniz.

08 Mart 1995 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 22221 Sayılı 4822 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 4077 SAYILI ÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN'da;

Ayıplı mal

Madde 4- Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.

denmektedir. Demek ki satın aldığımız ürün arızalı çıktığında buna karşı bir şeyler yapmak için 30 gün süremiz var. Bu süre içinde neler yapabiliriz, nelerle karşılabiliriz bir göz atalım.

Herşeyden önce fatura ve garanti belgesi alın. Garanti belgesini mutlaka kaşeletip onaylatın. Böylelikle olası sorunların çözümünde oldukça avantajlı duruma geçersiniz. Bazen fatura garanti belgesi yerine de geçebilmektedir.

Aldığınız ürün arızalı çıktığında faturanızın bir fotokopisini saklayın, sonra faturanızın aslıyla birlikte satıcı firmaya başvurun. Satıcı firma ürününün arızalı olup olmadığını belirlemek için servise göndermek isteyecektir. Bu durumda size "Servis Formu" doldurup imzalatacaklardır. Eğer yeni aldığınız ürünün tamir görmesini istemiyorsanız imza atmadan önce üzerine "Tamir istemiyorum. Arıza tespiti istiyorum." yazmalısınız. Böylelikle yetkili servis sizin onayınız olmadıkça ürüne müdahalede bulunamayacaktır.

Ürün servisten geldiğinde arızası kesinleşmişse bunun yazıldığı Servis Fişini imzalamadan önce tercihinize göre üç şey yazma hakkınız var:

1) Ürünün tamir edilmesini,

2) Ürünün yenisiyle değiştirilmesini,

3) Paranızın iadesini,

isteyebilirsiniz. Bunlardan birini Servis Fişinin üzerine mutlaka yazın.

Tamir edilen veya değiştirilen ürünü teslim alırken ise "Teslim Fişi" doldurulur ve size imzalatıldıktan sonra ürün teslim edilir. Bu fişin üzerine de imza atmadan önce "Yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla teslim alıyorum." yazın ve bir kopyasını ya da fotokopisini alın.

Diyelim ki satıcı firma "ayıplı mal"ı geri almadı ve paranızı iade etmedi, ürün değişimine de yanaşmadı. O takdirde iadeli taahhütlü bir ihtarname çekmeniz gerekiyor. Taslağı şöyle olabilir:

(Firma Adı) 'na

.../.../20.. tarihinde ..... mağazanızdan .......... marka ve ........ model ............. ürününü aldım. Ancak ............................ şeklinde bir arızayla karşılaştım (burada arızayı anlatın). Otuz gün dolmadan ürünün yenisiyle değiştirilmesini, bu mümkün değilse paramın iadesini talep ediyorum.

İhtaren bildiririm. Tarih

Adres İsim

Telefon İmza

Ben bu aşamaya gelmeden ayıplı ürünün değişimini sağlamıştım. Bunda da olumlu bir gelişme olmadığı takdirde ilgili İlçe Kaymakamlığına dilekçe ile başvurulması gerekiyor.

İlgili bağlantılar :

  1. www.alomaliye.com/4077_sayili_kanun.htm
  2. www.tukoder.org.tr/
  3. www.tuketicihaklari.org.tr/
  4. www.tuder. net/

166
19
8
10
8
8
178
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum