Savcı Nasıl Olunur 2016

Savcı Nasıl Olunur 2016
Savcı; iddia makamı olan ve ceza yargılamaları sırasında adalet için hizmet veren kişidir. Savcılar devlet adına ceza davaları açabilen bir makama sahiptir.

Savcı olabilmek 2802 sayılı olan Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun gereklerini sağlamak gereklidir. Kanundan yola çıkıldığı zaman belirli gerekliliklere ve niteliklere sahip olmayan kişilerin savcı ya da hakim olması mümkün değildir.

Savcı olmak için aranan nitelikler;

  • TC vatandaşı olunması
  • 35 yaşını geçmemiş olmak
  • Hukuk fakültesi bitirmek
  • Hukuk fakültesi bitiren adaylar dışında %20’lik dilimde alınacak adayların siyasal bilgiler, iktisat, maliye ve idari bilimlerin 4 senelik bölümlerini bitirmiş olması
  • Kamu haklarının hepsine sahip olmak
  • Askerlik ile bir bağın olmaması
  • Sağlık problemlerinin olmaması
  • Taksirli suç ve 3 aylık hapis süreçleri dışında yüz kızartıcı ya da onur kırıcı bir suç ile yargılanmamış ve ceza almamış olması
  • Yazılı ve mülakat sınavında başarılı olması
  • Tutum ve davranış açısından savcılık mesleğine yakışması
  • Avukatlık yapanlar için en az 5 yıl deneyimli olmaları ve 45 yaşını geçmemiş olmaları bunun yanı sıra diğer gereklilikleri de sağlamaları gereklidir.

Yazılı sınav sırasında genel kültür, alan ve yetenek olmak üzere birçok alanda sorular sorulmaktadır. Genel kültür puanı yazılı sınavı %20 etkilemektedir. Yazılı sınav 100 üzerinden değerlendirilmektedir ve sınavdan 70 alan kişilerin sınavı verdiği kabul edilir.

Mülakat aşamasında ise bir kurul toplanır. 7 kişilik bir kurul karşısına çıkan aday; muhakeme gücü, özetleme yeteneği, ifade yeteneği, genel ve aynı zamanda fiziki görünüşü, mesleki açıdan tepkileri, bilimsel ve çağdaş yaklaşımları arasından ele alınır.

Mülakat aşamasından geçen adaylar için değerlendirme; sınavdan aldığı puanın %70’i ve mülakat sonucunda aldığı puanın %30’u olarak belirlenir. Puanlar belli olduktan sonra en yüksek puan ele alınarak staj aşaması başlar. Staja hak kazanan kişiler kadroya alınmadan önce bir süre eğitim bazlı staj dönemi geçirirler.

Staj dönemi; 4954 sayılı olan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’ndan yola çıkılarak düzenlenmiştir. Eski dönemde staj süresi 5 yıl iken artık staj süresi savcı adayı için 1 yıldır. Fakat uygulama döneminde bu sürecin uzaması mümkündür.

Staj dönemi belirli yönetmelikler ile düzenlenmiştir. Yönetmelikte yer alan hükümlere göre savcı adaylarının ne tür eğitimler almaları gerektiği ve süreleri belirlenmiştir. Staj süresini de başarılı bir şekilde tamamlamış olan adaylar, staj döneminden sonra son bir sınava alınır ve herhangi bir engeli olmaması durumunda sınavda başarı sağlayan adayların ataması gerçekleştirilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.