SBS ne olacak?

SBS ne olacak?
Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki değişimden sonra bazı konular askıda bekliyor. İlginç olan, bu konular askıda beklerken maalesef veliler, öğrenciler ve eğitimciler tedirgin.

Meselenin başında en kritik olan SBSínin geleceği var. SBS ne olacak? Veliler soruyor, çocuklarımız seneye sınava girecek mi girmeyecek mi? Girecekse bu nasıl bir sınav olacak? Çocuklarımızı neye hazırlayacağız?
İşte tüm bu sorular bir veli için o kadar kritik ki Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir an önce bunlara yanıt vermesini bekliyoruz.

MAHALLE LİSELERİNE SON

Peki SBS ne olur? Ben size öngörülerimi ve ne olacağını yazayım. Milli Eğitim Bakanımız değiştiğinde, yeni bakanımız Sayın Nabi Avcı göreve geldiğinde kendisinden önceki bakanın liselerle ilgili başlattığı çalışmayı durdurdu. Neydi bu çalışma? Bütün liseleri mahalle lisesi yapmak, öğretmen liselerini, hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerini mahalle lisesi yapmak. Nüfusu 500 bin ve üstü yerler dışında fen liselerini kapatmaktı. Bu okullara da kaydı adrese dayalı alarak güya sınavı kaldıracaktı. Yani kısacası yıllarca bu ülkenin gözbebeği olmuş okulları sıradan okul haline getirmek. Fakir köylü çocuğuna sen köyünde kal senin ne işin var iyi okulda demekti, yani zenginlikte değil fakirlikte eşitlik kurmayı amaçlamıştı. Yeni bakan bu çalışmayı durdurdu. Kamuoyuna bu çalışmayı durdurduğunu ifade etmedi çünkü eski bakana ciddi eleştiri olacaktı bu. Yeni bakan bunun yerine çalışmaların süresini uzatarak, zamana yayarak kamuoyunu sakinleştirmeyi seçti.
Sonuçta ne oldu? Milli eğitim bakanlığı SBS'yi kaldırmayı askıya aldı. SBS devam edecek ama yapılan bir çalışma var. Bu çalışmaya göre fen liselerinin giriş sistemi ile Anadolu liselerinin giriş sistemi birbirinden farklı olacak. Özel okullar farklı öğrenci alacak. Anadolu liseleri talebe göre gerekirse ön kayıtla ve ön kayıt sonucu aşırı yığılma olursa il bazlı sınavla öğrenci alacak. Yeni bakan özellikle özel statülü hazırlık sınıfı olan liseleri korumak hatta geliştirmek istiyor. Bu yüzden çok yakın zamanda hazırlık eğitimi konusunda da ciddi bir çalışmayla kamuoyunun karşısına çıkacaklar.
Sistemden biraz bahsedeyim: Sistem ABD Başkanı Barack Obamaínın 'her öğrenci zirveye' projesine benziyor. İlköğretimi bitiren her öğrenciye istediği türden okul için farklı kriterlere göre sınavlara veya projelere girecek. Öğrencinin sınav sonucu kadar okul içi proje, ödev ve sosyal sorumluluk çalışmaları da etkili olacak. Sonuçta öğrenci 4 yıl boyunca topladığı her şeyden kazanç elde etmiş olacak. Böylece süreç içinde de eğitime odaklanmış olacak. Sürecin sonunda girmek istediği okula göre sınava katılacak.

ÖĞRENCİLER ÜST LİMİTE

Sayın veliler lütfen endişelenmeyin, çocuklarınızın eğitimini aksatmayın. SBS devam edecek. Sonuç olarak; liselere girişte yine öğrenciler sınava girecekler ama bu sefer öğrenciler daha farklı okullar için daha farklı sınavlara katılacaklar. Böylece öğrenciler farklı kategorilerde kendilerini gösterme şansı yakalamış olacaklar. Yani SBS adı değişse de aynen devam ediyor. Tek fark sorusu farklı müfredatı farklı, kriterleri farklı ama hedef aynı; bütün öğrencileri maksimum limite taşımak. Sayın bakanın bu projede başarısı için hep birlikte destek olalım derim...

Kaynak:Akşam

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.