Selahaddin Eyyubi’nin Türk İslam tarihindeki önemi nedir

Selahaddin Eyyubi’nin Türk İslam tarihindeki önemi nedir
Selahaddin Eyyubi’nin Türk İslam tarihindeki önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kudüs’ü Alması

2 Ekim 1187 tarihinde yapılan Hıttın Muharebesi ile birlikte Haçlı Kuuvetleriyle savaşarak yaklaşık 1 asırdır Hristiyan hakimiyetinde olan Kudüs’ü geri almıştır. Kudüs’ün geri alınması müslümanlar için ve tabii Türkler için kutsal şehir olması sebebiyle çok önemli bir moral kaynağı olmuştur.

Haçlı Seferlerini Etkisiz Hale Getirmesi

Haçlı Seferlerinin Anadolu ayağıyla Türkler mücadele verirken Kudüs, Mısır ve Suriye ayağıyla Selahattin Eyyübi ve ordusu mücadele etmiş ve Haçlı ordusunu geri püskürtmüştür. Haçlı ordusunun püskürtülmesi hem yeni devlet kurmakta olan Türkler hem de İslam dünyasının eski gücüne ve otoritesine kavuşması anlamında çok önemlidir.

İslam Adına Sayısız Hizmet Yapmıştır

Selahattin Eyyübi yanında İslam alimlerini hiçbir zaman ayırmamıştır. Mısır sultanı olduktan sonra 4 farklı mezhebe göre medreseler yaptırmış böylece farklı mezheplerden Müslümanların birlik içinde olmalarını sağlamıştır. Aynı zamanda birçok camiyi restore ettirmiştir. Mescidi Aksa bunlardan bir tanesidir.

  • 2 Ekim 1187 tarihinde Kudüs’ü Haçlılardan alarak kentte 88 yıl süren Hristiyan egemenliğine son vermiştir.
  • İslam birliğini yeniden sağlayarak, Müslümanların maddi ve manevi açıdan güçlenmelerini sağladı.
  • Selahaddin Eyyübi’nin hayatı İslamiyet’e hizmetle geçmiştir.
  • Selahaddin Eyyubi, Mısır sultanı olunca Şafii, Maliki, Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre tedrisat yapan medreseler yaptırdı.
  • Kendisinden önce yapılan pek çok camiyi tamir ettirdi. Haçlılar tarafından saray haline getirilen Mescidi Aksa’yı yeniden cami haline getirdi.
  • Hıristiyanların düzenledikleri III. Haçlı Seferi’ni etkisiz hale getirdi.

82
171
71
121
77
66
120
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.