Şeyh Edebâli’nin vasiyetine göre Osman Bey nasıl bir iletişim dili kullanmalıdır

Şeyh Edebâli’nin vasiyetine göre Osman Bey nasıl bir iletişim dili kullanmalıdır
Şeyh Edebâli’nin vasiyetine göre Osman Bey nasıl bir iletişim dili kullanmalıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

‘‘… Açık sözlü ol! Her sözü üstüne alma! Gördüğünü söyleme, bildiğini bilme, sözünü unutma, sözü söz olsun diye söyleme. Bizler nefreti eritmek, muhabbetin asaletini dünyaya yeniden hâkim kılmak için çıktık yola. Bu yolda utanacak bir şeyimiz yoktur oğul. Muhabbet yolunun gizlisi saklısı yoktur oğul ama altının değerini sarraf bilir. Sözünü muhatabına göre ayarlayasın oğul. Cahilin karşısında altınlarını çamura atmayasın oğul.’’

Şeyh Edebali, açık sözlü olmanın öneminden bahsetmiştir. Söz söz olsun diye söyleme derken boşuna konuşma, gereksiz yere laf kalabalığı yapma, bir başkasının kusurunu yüzüne vurma, söz söyleyeceğiniz zaman muhatabınıza göre sözünüzü belirleyin demektedir.

Şeyh Edebali vasiyetinde, açık, doğru, ön yargılı olmadan, nefretten uzak, bildiği doğruları söyleyerek, cahiller karşısında susmayarak, muhatabına göre konuşarak bir iletişim kurmasını istiyor.

165
32
317
39
32
32
52
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.