SGK Doğum Yardım Parası Nasıl Alınır? Doğum Yardım Parası Başvuru Dilekçe Örneği Doğum Yardım Parası Nezaman ödenir

SGK Doğum Yardım Parası Nasıl Alınır? Doğum Yardım Parası Başvuru Dilekçe Örneği Doğum Yardım Parası Nezaman ödenir
Doğum yardım parası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'ndan nasıl alınır? Hangi hallerde devletten çocuk parası almaya hak kazanılır?

Çalışan bayanların doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere doğum izni raporunu, verdiğimiz dilekçe örneğindeki başvuru formunu doldurup SGK'ya başvurarak alabilirsiniz. dogum yardim parasi nerden alinir Bunun tek şartı 90 günlük prim ödeme süresinin düzenli olarak yapılmış olmasıdır.

Doğum yapan çalışan kadının çocuk sayısına göre yardım parası ile birlikte ilk çocuk doğumunda iki, ikinci çocuk doğumunda dört, üçüncü çocuk doğumunda ise altı ay doğum raporu alıp, yarım gün çalışma hakkına sahip olacak ve buna bağlı ödenek alacaklar. Çalışan annelerimiz isteğe bağlı olarak çocuğu ilkokul çağına yani 5 yaşına gelene kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Bu durum nedeni ile maaşlarının yarısını çalıştığı kurumdan yarısı ise İŞ-KUR'dan alabilecek. Baba olanlarda beş gün doğum izni hakkına sahip olacak. İkiz çocukları olanlara ayrıcalık tanıyan hükümeT izin sürelerine birer ay daha ekleyerek anne ve baba adaylarına avantaj sunuyor. Evlat edinmek isteyenlerde ise evlat edinilen çocuk 3 yaşından küçükse evlat edinen kamu çalışanına 8 haftalık izin  hakkı tanınmıştır.

DOĞUM PARASI NE KADAR?
Doğum yardımı parası devletin aileye maddi olarak destek sağlaması biraz daolsa ekonomik yönden rahatlatması amacıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu parayı almak için gerekli şartlar ise; ilk önce bu konu ile ilgili resmi kurumlara yani Vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne giderek veya ücretsiz (Sosyal Yardım Hattı 144) veya (183) numaralı telefonları arayarak da çocuk yardım parası başvurusunda bulunabilirsiniz. Doğum öncesi yapılması gereken şartlar ise; doğum izni başladığı tarihte sigortalının sigortasının olması ve o süre zarfında çalışmadığını ıspatlaması gerekmekte. Yani 90 günlük sigorta prim ücretinin düzenli olarak ödenmesi gerekmekte. Kamu çalışanları aynı başvuruyu çalıştığı iş yerlerine yapabilmekte. Doğum parası toplam olarak 3 kez verilmekte.
2016 Çocuk Yardımı Parası Nasıl Alınır?

 

 

Doğum yardımı için devlet 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk için ise 600 TL yardım ücreti ödemekte. Doğum gerçekleştikten sonra doktordan alınan doğum raporu mutlaka önemli. Yurtdışında yaşayıp bu yardımdan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız ise İl Müdürlükleri, Büyükelçilikler, Sosyal Hizmet Merkezleri, Konsolosluklar'a başvurup bu haktan yararlanabilecek. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılıyor. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınaarak gerçekleştirilecektir.

SGK DOĞUM PARASI YARDIMI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
 
Maaşın yarısı iş yerinden yarısı ise İŞ-KUR'dan ödenecek
 
Doğum yapan çalışan annenin yarım maaşı çalıştığı iş yerinden, kalan kısım ise İş-Kur'dan temin edilecek. Memurlar ise çocuk sayısı ne olursa olsun, bu hakkı 6 ay olarak kullanabilecek. Babaya Doğum İzni 5 Gün Yeni yasada babalar da doğum iznini 5 gün kullanabilecek. Eskiden bu izin 3 gündü.
 
Doğum yapan anneye;

 

1.çocuk için 300 TL

 

2.çocuk için 400 TL

 

3.çocuk için 600 TL doğum parası ödenecek.

 

SGK Doğum Parası Nasıl Sorgulanır

 

Doğum parasını sorgulamak için yapmanız gereken tek şey internete girip “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak karşınıza gelen sayfada e-devlet şifresi kısmına kişişel bilgilerinizi girmek.

Çocuk Yardımı Parası Sorgulama

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.