Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları (8. Sınıf)

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları (8. Sınıf)
Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları , 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Sayfa 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Cevapları

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Sayfa 88 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sizce en yararlı buluşlar nelerdir? Neden?
Bence en yararlı buluşlar bilgisayar, telefon ve motorlu taşıtlardır. Bilgisayarlar sayesinde günlük hayatımızdaki pek çok soruna çözüm bulabiliyoruz. Telefonlar sayesinde dünyanın her yeriyle iletişim kurabiliyor, motorlu taşıtlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerine kısa sürede ulaşabiliyoruz.

2. Olumsuz şartlarda bile başarılı olan kişilerin özellikleri nelerdir? Açıklayınız.
Azimli, inançlı ve çalışkan olmalıdır. Başaracağına inanan, başarı için azmeden ve çalışan insanlar için engellerin bir önemi yoktur.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Sayfa 92 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metnin bağlamından hareketle aşağıda verilen sözcükleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

1. heybe – 2. çıkın – 3. bağ – 4. hâlihazır – 5. azık – 6. genetik – 7. özgü – 8. hücre

(3) Meyve bahçesi.
(2) Bir beze sarılarak düğümlenmiş küçük bohça, çıkı.
(1) At, eşek vb. binek hayvanlarının eyeri üzerine geçirilen veya omuzda taşınan, içine öteberi koymaya yarayan, kilim veya halıdan yapılmış iki gözlü torba.
(7) Birine, bir şeye ait olan, öze, has, mahsus.
(6) Kalıtım bilimi.
(4) Şimdiki durum, şu anda, bugünlerde.
(5) Gereken yiyecek ve içecek şeyler, nevale.

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz çizgi romandan hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Küçük Aziz, ağabeyinin fen ve tabiat bilgisi ders kitabından hangi bilgileri öğreniyor?
Cevap: Mikroorganizmalar, bitkiler ve hayvanların hücre ya da hücrelerden oluştuğunu, hücrelerde o canlıya özgü genetik bilgiler bulunduğunu öğreniyor.

2. Mardin’de doktorluk yapan Aziz Sancar ABD’ye neden gidiyor? Siz de yurt dışında eğitim almak ister misiniz? Niçin?
Cevap: Kendisine araştırma olanakları sunacak bir yerde çalışmak için gidiyor. (örnek) İsterdim. Böylece dünyadaki gelişmeleri daha yakında takip edebilir, öğrendiklerimi ülkemde, ülkemin gelişmesi için kullanabilirdim.

3. Aziz Sancar hangi seminere katılmıştır? Niçin?
Cevap: Fotoliyaz enzimi hakkında bir seminere katılmıştır. Aziz Sancar az çalışılmış bu konunun ilginç olabileceğini düşünmüştür.

4. Aziz Sancar, kırk yıl boyunca hangi soruya cevap aramıştır? Sizce bu süre bir araştırma için uzun mudur?
Cevap: “Fotoliyaz enziminin işlevini biz insanlarda gören da gören benzer bir mekanizma var mıdır?” sorusuna cevap aramıştır. Bu süre araştırma için uzundur denilemez.

5. Aziz Sancar, çalışmaları sonucunda hangi bilgiye ulaşmıştır? Bu bilginin insanlığa katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Morötesi ışınımdan zarar gören DNA moleküllerinin nasıl onarıldığı bilgisine ulaşmıştır. Bu bilgi sayesinde kanser tedavilerinde daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

6. Bir Türk bilim insanının Nobel ödülü alması konusunda ne düşünüyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bir Türk bilim insanının Nobel ödülü alması gurur verici bir olaydır. Bu olaydan ilham alan insanlar çalışmalarına daha azimli bir şekilde devam edebilirler.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Sayfa 93 Cevapları

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz çizgi romandan yola çıkarak aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

(Y) Aziz, erik ve ceviz ağaçlarının gölgesinde serinlemeye giderken okuyacağı kitapları sırt çantasına koyardı.
(D) Küçük Aziz, bağda çalışırken kimse onu rahatsız etmezdi.
(D) İngiltere’ye giden Aziz Sancar burada fotoliyaz üzerinde çalışmaya başlar.
(D) Aziz Sancar fotoliyaz enziminin memeliler dışındaki pek çok canlıda ışığa tepki vererek devreye girdiğini buldu.
(Y) Aziz Sancar, DNA moleküllerinin nasıl onarılacağı ile ilgili çalışan tek bilim insanıdır.

4. ETKİNLİK

Derse hazırlık bölümünde araştırdığınız alanında tanınmış insanları, verilen bilgileriyle eşleştiriniz. Hakkında bilgi verilmeyen kişi ile ilgili yaptığınız araştırmaları anlatınız.

  • Öğretmen olmakla birlikte cumhuriyetin ilk tarihçilerindendir. Sosyoloji profesörüdür ve Atatürk’ün manevi kızıdır. UNESCO Türkiye Millî Komisyonunda Türk Tarih Kurumunu temsil etmiştir. (4)
  • Dünyaca tanınan beyin cerrahımızdır. Mikro cerrahi yöntemi ile dokuz binden fazla ameliyat yapmıştır. “Yüzyılın Adamı” gibi unvanlar ile TBMM Millî Egemenlik Onur Ödülü ve Millî Egemenlik Onur Ödülleri almıştır. (3)
  • Türk Eistein’ı (Aynştyan) olarak anılır. 28 yaşında profesör olarak 20 yy.da Yale Üniversitesinde en genç yaşta bu unvanı alan öğretim üyesi olmuştur. Çalışma alanı “Kuantum Mekaniği”dir. (5)
  • Dermatoloji uzmanıdır. 1947 yılında kendi adıyla anılan bir ağız hastalığını bularak dünyaca tanınmıştır. Veba hastalıklarının modern şekilde tedavi edilmesi için olağanüstü çalışmalar yapmıştır. (1)

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Sayfa 94 Cevapları

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki paragraflarda hangi düşünceyi geliştirme yolunun kullanıldığını bularak boşluklara yazınız.

Türkiye’de çeşit çeşit boncuk kullanıyorlar. Yörükler “dilgöz” adını verdikleri deve boncuğunu çocuklarına, develerine ve kemerlerine takıyorlar. Aynı boncuğa Karadeniz’de “yılanbaşı” deniyor. Bu boncuklar Filipinler’den gelen deniz kabuklarından yapılıyor.

Cevap: Tanımlama

Bence Türkçe bugünkü sınırlarımızın dışına çıkarılarak düşünülmelidir. Dilimiz konuşulduğu coğrafyalar içinde görülmeli artık. Daralan siyasi sınırlarımız karşısında, Millî Mücadele Dönemi’nde Yahya Kemal Beyatlı “Türkçenin çekilmediği yer vatandır.” demiştir. Bugün de Türkçe en geniş sınırları içinde düşünülmeli, dil ve vatan birlikte ele alınmalıdır.

Cevap: Tanık Gösterme

Türkiye’de okunan kitap sayısı çok azdır ancak kitap okumayı kültür hâline getirmiş insanlar da vardır. Bu kişiler için kitap okumak tiryakiliktir. Çantasında kitap taşıma, otobüste kitap okuma, durakta beklerken kitap okuma, kitap tiryakilerinin yaptığı davranışlardan bazılarıdır.

Cevap: Örneklendirme

Eleştirmenlerimizin eleştiriyi yan meslek olarak algılamaları bilinen bir gerçek ama işin korkutucu boyutu birçok kimsenin ilgisini çekmiyor. Eleştirmenlerimizin %33’ü ticaretle uğraşıyor. %10’u tekstilci, %40’ı doktor, çok az bir kısmı da yazar. İşin en ürkütücü yönü, aydınlarımızın %72’sinin eleştirmenlerin eleştiri dışında işler yapmalarını oldukça doğal karşılamaları.

Cevap: Sayısal Verilerden Yararlanma

b) Okuduğunuz çizgi romanda düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?

Cevap: Tanımlama, örneklendirme.

6. ETKİNLİK

İnsanlığa yararlı bir icat yapmanız gerekirse neyi icat etmek isterdiniz? Bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatan bir konuşma yapınız.

Sevgili Arkadaşlar.

İnsanlığa yararlı bir icat yapmam gerekirse bedensel engelliler için Demir Adam zırhı gibi bir icat yapmak isterdim. Biliyorsunuz bedensel engelli insanlarımız için hayat bizimki kadar kolay değil. Özellikle kol ve bacak gibi hareket etmenin temelinde bulunan organlarını yitiren insanlar için hayat çok zor olabiliyor.

Bu icadım tamamen beyinle yönetilen, hareket eden, vücuda eklemesi kolay, hafif ve dayanıklı, enerji problemi olmayan, robot benzeri bir makineden oluşuyor. Böylece uzuvlarını kullanamayan insanların bu sorununu ortadan kaldırırım.

Sonuç olarak onların günlük işlerini kimseye muhtaç olmadan görmeleri, istedikleri yere rahatça gidip gelmelerini sağlayabilecek bir icat bence insanlığa en yararlı icatlardan biri olurdu.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Simit ve Peynir’le Bilim İnsanı Öyküleri Metni Sayfa 95 Cevapları

7. ETKİNLİK

Aziz Sancar ile ilgili çizgi romanı beğenip beğenmediğinizi sebepleriyle yazınız.

Beğendim.

Çünkü ülkemizin gururu bir bilim adamının önemi, biz çocukların ilgisini çekebilecek şekilde, eğlenceli bir şekilde anlatılmış.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde bazı özne ve yüklemler yanlış gösterilmiştir. Yanlışları düzelterek altlarına doğru olan özne veya yüklemleri yazınız.

Biz Türkiye’de Mardin ilinin Savur ilçesindeyiz.
Özne: Yüklem: Mardin ilinin Savur ilçesindeyiz.

Küçük Aziz Sancar, öğle sıcağı bastırmadan evden çıkıyor.
Özne: Küçük Aziz Sancar Yüklem:

Aziz, heybeni yine tıka basa kitapla doldurmuşsun.
Özne: Yüklem: doldurmuşsun

İyi bir öğrenci olan Aziz Sancar, ilk ve ortaöğrenimini başarıyla tamamlar.
Özne: İyi bir öğrenci olan Aziz Sancar Yüklem:

(Ben / G.Ö.) Kimse beni rahatsız etmeden çalışabileceğim.
Özne: Yüklem: çalışabileceğim

O üniversitede tıp okumaya karar verir.
Özne: Yüklem: karar verir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Bor madeninin enerji alanındaki kullanımını ve ülke ekonomimiz için önemini araştırınız.

Bor madeninin önemi: Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye’de bilinen bor yatakları; Eskişehir – Kırka, Kütahya – Emet, Balıkesir Bigadiç, Bursa – Kestelek’te bulunmaktadır.

Bor Madenlerinin Başlıca Kullanım Alanları :

  • Cam Sanayi: Borosilikat Camları, İzolazyon Cam Elyafı, Tekstil Cam Elyafı, Optik Lifler, Cam Seramikleri, Şişe ve Diğer Düz Camlar
  • Seramik Sanayi: Emaye, Sır,Sırça, Porselen Boyaları
  • Nükleer Sanayi: Reaktör Kontrol Çubukları, Nükleer Kazalarda Güvenlik Amaçlı ve Nükleer Atık Depolayıcı olarak, Uzay ve Havacılık Sanayi: Sürtünmeye-Aşınmaya ve Isıya Dayanıklı Malzemeler, Roket Yakıtı katkı malzemeleri
  • Askeri & Zırhlı Araçlar: Zırh Plakalar , kompozit malzemeler.
  • Elektronik-Elektrik ve Bilgisayar Sanayinde: Bilgisayarların Mikro chiplerinde, CD-Sürücülerinde, Bilgisayar Ağlarında; Isıya-Aşınmaya Dayanıklı Fiber Optik Kablolar, Yarı İletkenler, Vakum Tüpler, Dialetrik Malzemeler, Elektrik Kondansatörleri, Gecikmeli Sigortalar.

157
89
92
88
242
93
87
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum