Sınav Başarısında Zaman Yönetiminin Önemi

Sınav Başarısında Zaman Yönetiminin Önemi
Yetişkinlerde ve öğrencilerde başarısızlığının en önemli sebepleri arasında, belli bir çalışma konusu üzerinde süreklilik sağlayamamak gelmektedir.

Sınav Başarısında Zaman Yönetiminin Önemi

Özellikle öğrencilerin geleceklerini belirleyen, üniversite ve lise sınavlarında, bilgi ölçümüne dayalı sınavlar için hazırlanırken bilgilerin etkili bir şekilde öğrenilmesi için etkili bir çalışma programını tercih etmek gerekmektedir. Etkili bir çalışma programı ise öncelikle zaman yönetiminin iyi bir şekilde düzenlenmesi ile mümkün olabilmektedir. Peki, zaman yönetimi nedir ve zaman nasıl yönetilir?

Sizin de mi Hiç Vaktiniz Yok?

Hayatlarında belli bir iş üzerinde yoğunlaşarak gözle görülebilir başarı elde edememiş olan kişilerden en sık duyduğumuz cümle hiç vaktim yok cümlesidir. Aslında günün 24 saati hem dinlenmeye, hem kendimize vakit ayırmaya hem de çalışmamız gerekenleri çalışmaya ve işlerimizi halletmeye yetecek kadar uzundur. Özellikle bu vakti geçersiz sebeplerle kendileri için yetersiz bulan kişilerin zamanlarını iyi yönetemediklerini söyleyebilmek mümkündür. sınava hazırlanan öğrenciler için de zaman çok kısa geliyor, öğrenilmesi, çalışılması gereken konular çok fazla birikmiş gibi hissediliyorsa zaman yönetiminde bir problem var demektir. Zaman yönetimi yapmanın yolları bulunmaktadır. Bu maddelerin uygulanması alışkanlık haline getirildiğinde, zamansızlık problemi kendiliğinden çözümlenecektir.

Mükemmeliyetçiliği Bir Kenara Bırakın 

Zamanı iyi yönetmek için öncelikle kişinin mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Zamanın iyi bir şekilde kullanılamamasının en önemli nedenlerinden bir tanesi, her şeyin mükemmel olması gerekliliği ile çok fazla ilgilenilmesidir. Kişi yapacağı bir iş için elinden geleni yapmalı fazlası için çabalamamalıdır. Unutmayın ki kısa sürede edineceğiniz çok sayıda tecrübe sizi zaten mükemmelleştirecektir. Bu yüzden uzun zaman tek bir proje ile uğraşmanın anlamı yoktur.

Oyalanmaktan Vazgeçin

Zamanın en büyük düşmanı oyalanmaktır. Özellikle önemli bir ödeviniz, çalışmanız gereken bir konu ya da halledilmesi gereken bir proje varken siz size daha çok zevk veren günlük işlerle oyalanıyor ya da işinizin başına oturmamak için elinizden geleni yapıyorsanız bu noktada erteleme alışkanlığınızın olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Erteleme alışkanlığı da doğrudan başarının düşmanıdır ve yaşam kalitesini büyük oranda düşürür.

İşi Parçalara Bölün

Etkili bir çalışma programı hazırlamak için tek bir konu ya da tek bir iş üzerinden düşülecek olursa, o işi belli zaman parçalarına bölmeniz zamanı iyi yönetmek konusunda faydalı olacaktır. Toplamda 3 saatte halledilecek bir işi yarımşar saatlik parçalara bölerek sıkılmadan ders çalışabilirsiniz. Bu yöntem özellikle konsantrasyon problemi olan kişiler için son derece  etkilidir.

Enerjinizi Doğru Kullanın

Zaman yönetimin en önemli gerekliliği, iş yoğunluğunuzun yüksek olduğu vakitlere ayrılmasıdır. Dolayısıyla öğrencilerin özellikle gece vakti çalışmak, son gece çalışmak gibi tercihleri, enerjinin en düşük olduğu vakitlere gelir ki bu da hem işin daha uzun sürede bitmesine neden olur hem de enerjinizi tamamen tüketir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.