Sınıflandırmada kullanılan kategori ve takson kavramlarının birbirinden farkı

Sınıflandırmada kullanılan kategori ve takson kavramlarının birbirinden farkı
Sınıflandırmada kullanılan kategori ve takson kavramlarının birbirinden farkı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Canlıların sınıflandırılmasında yapay sınıflandırma yöntemleri ve doğal sınıflandırma yöntemleri kullanılmaktadır. Doğal sınıflandırma yöntemleri filogenetik olarak canlıların kategorize edilmesidir. Yapay sınıflandırma ise ampirik olarak gerçekleştirilen ve canlıların genel özelliklerine göre yapılan sınıflandırmadır.

Sınıflandırmada canlıların belli özelliklerine göre ayrılması kategorilerin oluşmasını sağlar. Filogenetik sınıflandırmada alem, şube, takım, aile, cins, tür gibi kategoriler bulunmaktadır. Alem kategorisi içinde yer alan ve belli özelliklere göre ayrılan canlılar takson oluşturmaktadır. Taksona örnek olarak alem kategorisindeki hayvanlar gösterilebilir. Sınıflandırma yapmak için belli ortak ve farklı özelliklerin öne çıkarılması, araştırılması ve genetik bilgiler doğrultusunda ortaya konması gerekmektedir.

Takson, canlıların sınıflandırılmasında, âlemden alt türe kadar bir hiyerarşi içinde düzenlenmiş tüm birimlerin ortak adı. Saka kuşu, kuşlar, kordalılar, denildiği zaman bir grup organizma kastedilir. Eğer böyle biyolojik bir grup, sınıflandırma kademelerinde biyolog tarafından ayırdedici karakterleri bakımından yeterince farklı görülürse o zaman organizma takson adını alır. Takson, belirli bir kategoriye girebilecek derecede ayırdedici farklılıklara sahip olan herhangi bir derecedeki (cins, tür, alt tür, v.s.) taksonomik gruptur.

147
150
288
131
101
120
251
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.